Mestac: plan participatie mestverwerking
Rundveehouders die meer melkvee gaan houden maar te weinig eigen grond hebben voor de mest, moeten vanaf volgend jaar die extra mestproductie laten verwerken. Dat kan volgens Mestac ook door te participeren in mestverwerkingsprojecten. In ruil voor het inleggeld krijgen melkveehouders dan de zekerheid dat ze gedurende maximaal 7 jaar aan hun mestverwerkingsplicht kunnen voldoen.
VVO's
Mestac gebruikt hiervoor vervangende verwerkingsovereenkomsten (VVOs). Daarmee kan Mestac vervangende varkensmest laten verwerken terwijl de melkveehouder zijn mest lokaal kan blijven afzetten.
Het verwerken van varkensmest is technisch makkelijker en goedkoper dan het verwerken van rundveemest. Met het verwerken van varkensmest ontstaat er zo plaatsingsruimte voor rundveemest.
Vergunningen rond
Voor het mestverwerkingsproject Merensteyn in Best (N-Br.) zijn de vergunningen verleend. Nu wordt hard gewerkt aan een verantwoorde financiering, aldus Mestac. 'Zodra dit geregeld is kan de bouw van start.'
Informatieavonden
Voor veehouders die hier interesse in hebben, organiseert Mestac de komende tijd voorlichtingsavonden (aanvang 20.00 uur):
– 20 november in De Stapperij aan de Spoordonkseweg in Oirschot;
– 24 november in De Pas aan de Misse 4 in Heesch
– 3 december in Zaal Roelanzia aan het Lovinckplein 2 in Ysselsteyn.
Wijziging Melkveewet
Vandaag heeft staatssecretaris Dijksma overigens wel een wijzingingsvoorstel op de Melkveewet naar de Tweede Kamer gestuurd, waarin grondgebondenheid van de melkveehouderij meer wordt verankerd dan in het oospronkelijke wetsvoorstel. De Melkveewet moet op 1 januari 2015 in gaan.