EMB houdt eerste Fair Milk conferentie
De Belg Erwin Schöpges, lid van de raad van bestuur van de EMB en voorzitter van de Belgische Faircoöp, wil met dit congres melkveehouders, retail, consumenten en politiek bij elkaar brengen om ze te doordringen van het belang van een eerlijke melkprijs. „Alleen zó kunnen we onze gezinsbedrijven in de toekomst in stand houden en aan de consument hoogwaardig voedsel garanderen voor een eerlijke prijs”, zei Schöpges.
Zes landen
Tot dusver worden in zes landen – Duitsland, Frankrijk, België, Luxemburg, Italië en Oostenrijk – Fair Milk producten vermarkt. Lokale boeren profiteren daarvan omdat ze voor elke liter 10 cent extra beuren, aldus Schöpges. Dit helpt volgens de EMB-voorman ook om het landschap op het platteland in takt te houden.
Faironika-award voor Ciolos
Tijdens de conferentie werden ook prijzen uitgedeeld aan politici, boeren, organisaties en consumenten die zich inzetten voor een duurzame en eerlijke voedsel- en melkproductie. Deze beeldjes van een koe, Faironika genaamd, gingen onder meer naar Oxfam, de Slow Food beweging, de Duitse boer Michael Alterauge en voormalig Eurocommisaris van landbouw Dacian Ciolos.
Ciolos kreeg de award omdat hij door had dat de Europese melkmarkt niet aan haar lot kon worden overgelaten, lichtte EMB-voorzitter Romuald Schaber toe. Met het monitoringsprogramma Milk Market Observatory zette Ciolos volgens Schaber 'een belangrijke eerste stap in de goede richting'.
Ontwikkelingslanden
Jean Lous Zeien, voorzitter van Fairtrade Luxembourg, benadrukte dat faire melkproductie niet ophoudt bij landsgrenzen. Europese landen moeten hun verantwoordelijkheid nemen ten aanzien van ontwikkelingslanden. „De EU-melkmarkt is gericht op export en dat heeft fatale gevolgen voor de melkproductie op het zuidelijk halfrond”, sprak hij.