'600 euro extra per ha met Kringloopwijzer'
Dit zegt Jaap Gielen, specialist melkveehouderij bij Countus Accountants en Adviseurs. Hij sprak vandaag op het Topkuil-evenement in Lelystad.
Volgens Gielen blijkt uit de Kringloopwijzer-resultaten dat de spreiding in mineralenefficiëntie groter is in de bodem dan bij het vee. Gielen benadrukt daarom het belang van het vergroten van de eigen ruwvoerproductie.
Grote variatie voerwinst
De specialist ziet de laatste jaren een grote schommeling in de voerwinst (melkopbrengst minus voerkosten) op bedrijven. Tussen de bedrijven zit er wel meer dan 4 euro verschil in de totale voerkosten per 100 kilo melk. Dit verschil kleiner worden door in te zetten op de efficiëntie van mineralen, vooral op de grond, stelt hij. „De kringloopwijzer is hierbij een goed hulpmiddel, maar geen wondermiddel”, benadrukt Gielen.
Hij merkte verder op dat de vier Topkuil-finalisten een duidelijke strategie hebben in ruwvoermanagement. „Goede boeren hebben een plan met ruwvoermanagement, slechte boeren een excuus.”
Akkerbouwmatig gras telen
Volgens Gielen moeten veehouders leren van akkerbouwers en ruwvoer meer akkerbouwmatig gaan telen. „We weten veel van de mineralenbenutting van ons vee, maar de kennis van bodemefficiëntie valt wat tegen”, geeft hij aan.
'BEP uitkomst'
Het valt Gielen tegen hoe weinig veehouders dit jaar rekenen met de BEP (Bedrijfsspeciefieke Excretie Fosfaat). Wanneer er bij de voerproductie meer fosfaat aan het land wordt onttrokken dan dat erop mag worden gebracht, biedt BEP een uitkomst. Op dit moment rekenen 40 veehouders ermee; dat zouden er volgens de specialist van Countus veel meer kunnen zijn.
Hij roept veehouders dan ook op om nu al met de Kringloopwijzer aan de slag te gaan om de mineralenefficiëntie in beeld te krijgen. „Hoe efficiënter veehouders werken met mineralen, hoe meer ruimte er is voor bedrijfsontwikkeling”, zo concludeert Gielen.