Dijksma wil Melkveewet aanpassen
Dat blijkt uit de Nota van Wijziging op de Melkveewet die zij vandaag aan de Tweede Kamer heeft gepresenteerd.
Grote weerstand
Binnen het oorspronkelijke wetsvoorstel kunnen bedrijven die geen extra grond aankopen, in feite onbeperkt uitbreiden zolang ze die extra fosfaatproductie maar opvangen middels mestverwerking. Dit voorstel stuitte echter op grote weerstand binnen de melkveehouderij. De sector vindt dat grondgebondenheid veel meer gewaarborgd moet worden in de Melkveewet, die op 1 januari volgend jaar moet ingaan.
Grond geen rechtvaardigingsgrond
Dijksma heeft die kritiek ter harte genomen en wil het wetsvoorstel aanpassen. In haar Nota van Wijziging schrijft Dijksma dat zij belang hecht aan een grondgebonden melkveehouderij, maar dat het karakter van het huidige wetsvoorstel het niet mogelijk maakt om rechtstreeks voorwaarden te stellen aan welk deel van de uitbreiding gecompenseerd dient te worden met grond. „Grond is geen aparte rechtvaardigingsgrond om onder het verbod om fosfaat te produceren uit te komen. De 100 procent mestwerkingsplicht is dit wel”, aldus Dijksma.
Koppelen aan fosfaatruimte
Mocht de Tweede Kamer grondgebondenheid wettelijk willen verankeren in de Melkveewet, dan zou dat dus wel kunnen via het beperken van die mogelijkheid om uitbreiding te compenseren met mestwerking. Dat zou kunnen door de uitbreidingsmogelijkheid te koppelen aan een nader vast te stellen (maximum)percentage van de fosfaatruimte op het bedrijf, zo stelt Dijksma voor.