Topmaïsevenement: besparen op kunstmest en anders hakselen
De praktijkbijeenkomst vindt plaats bij loonwerk- en melkveebedrijf Ten Hove. Er zijn zes workshops. Onafhankelijk voeradviseur Henry van Ittersum geeft bij de maïshakselaar uitleg over de invloed van de haksellengte op de vertering. Hij demonstreert dit aan de hand van een schudbox. Ook gaat hij in op de trend om maïs hoger te hakselen en MKS of CCM te maken.
Bewerken hogere stoppel
Loonwerker Juul ten Hove geeft zijn praktijkervaringen over hoe je maïs kunt telen met zo weinig mogelijk bestrijdingsmiddelen. Elke bespuiting geeft groeischade. Dat wordt volgens hem nog zwaar onderschat. Ook geeft hij, in samenwerking met Evers Agro, praktische tips over hoe je bij hoger hakselen of MKS de grotere stoppel die achterblijft het best kunt onderwerken.
Maïs op ruggen
Evers laat ook zien wat het voordeel is van de teelt van maïs op ruggen. Daarvoor hebben ze een demoveld aangelegd in Kamperveen. Aan de hand van een profielkuil worden de bodemlagen in beeld gebracht en hoe storende lagen doorbroken kunnen worden.
Dure kunstmest
Kunstmest is schreeuwend duur. Dat vraagt om een andere aanpak, stelt Healthy Soil. Dat begint met een andere bodemanalyse, de Kinsey Albrecht-analyse. Vervolgens leidt bemesting op basis van bodemgerichtheid tot besparing op kunstmest en geeft structureel hogere opbrengsten. Loonbedrijf Zandvliet uit Tjalleberd (FR) geeft vervolgens toelichting over het scannen van de bodem door middel van elektrische geleidbaarheid.
Demoveld
Welk maïsras past het best bij droge omstandigheden? MAS Seeds toont zijn demoveld met maïsrassen die passen bij de veranderende klimatologische omstandigheden.