Fotoserie: Toeren langs emissiearme vloeren
Elke emissiearme vloer heeft zijn voor- en nadelen en natuurlijk eigenschappen als de emissiefactor, de beloopbaarheid en de wijze waarop de mest en urine verwijderd worden. Maar hoe kun je als melkveehouder zorgen dat je de juiste keuze maakt? Volgens Evert Wind, excursiebegeleider en adviseur bij Agrifirm Exlan is het vooral een kwestie van jezelf de juiste vragen stellen en daarop de keuzes baseren.
Wel of geen kelders
„De eerste vraag die je moet stellen: ga ik een kelder bouwen of wil ik een kelderloze stal? Bij de laatste keuze komt de HCI W5 vloer in beeld. Ook moet je je afvragen of je mest wilt scheiden of niet. De keuze tussen rubber of beton is ook een belangrijke. Wil je een zachte vloer, dan is deze vaak duurder. En natuurlijk moet je kijken naar het budget.”
Grip
De vloeren kosten tussen de 65 en 145 euro per vierkante meter. Op duizend vierkante meter vloer is dat 85.000 euro verschil. Verder vindt Evert dat er een keuze tussen een mestrobot en een mestschuif moet worden gemaakt. „Een mestrobot is beter voor de beloopbaarheid, maar een schuif is kostentechnisch en qua arbeid interessant. Voor een boer die veel last heeft van kreupelheid of klauwproblemen zal een vloer met veel grip weer belangrijk zijn. Over het algemeen kun je ook stellen dat op een dichte vloer de koeien iets smeriger zijn.”
Vloer leren kennen
„Verder is de emissiefactor natuurlijk van belang. Als je bij een Natura 2000 gebied ligt, moet je waarschijnlijk een lage emissie hebben. Uiteindelijk komt het neer op wat bij het bedrijf past en iedereen heeft daarin zijn eigen visie. Maar iedere vloer moet je leren managen, want om het optimale uit de vloer te halen, moet je deze eerst leren kennen.”
Lees het volledige artikel in het blad Melkvee dat op zaterdag 25 oktober verschijnt.