'Grondgebondenheid niet verplichten'
Wanneer alleen groei aan bedrijven wordt toegestaan wanneer zij over voldoende grond beschikken om fosfaat uit de geproduceerde mest te kunnen plaatsen, zal dat de grondprijs sterk opdrijven. Dijksma vindt dat niet wenselijk gelet op de ontwikkelingsmogelijkheden voor individuele bedrijven in verschillende sectoren en regio's.
Onnodig
In de nota reageert Dijksma op diverse vragen van partijen in de Tweede Kamer op de Wet verantwoorde groei melkveehouderij die zij heeft ingediend. De staatssecretaris schrijft daarin dat zij uit landbouwkundig oogpunt het toestaan van alleen zuiver grondgebonden uitbreidingen van melkveebedrijven niet nodig vindt.
Verantwoorde afzet
Een verantwoorde afzet van fosfaat uit dierlijke mest van melkveehouders kan ook op grond die niet bij het eigen bedrijf in gebruik is, stelt Dijksma. Ook vanuit milieukundig of Europees perspectief is er volgens haar geen aanleiding om de groei van de melkveehouderij te beperken tot de grondgebonden bedrijven of om groei alleen toe te staan als deze grondgebonden is.
Verdienmodel
Dijksma voert deze dagen nog overleg met vertegenwoordigers uit de melkveehouderij- en zuivelsector en maatschappelijke organisaties over de actiegerichte aanpak die zij al eerder aangekondigde om de grondgebondenheid in de melkveehouderij en weidegang te behouden en versterken. Zij acht het van belang dat de sector in ketenverband een verdienmodel ontwikkelt waardoor grondgebondenheid in de melkveehouderij en weidegang financieel wordt beloond.
Dierrechten
De staatssecretaris laat weten dat zij wel een wetsvoorstel voor invoering dierrechten voor de melkveehouderij gaat voorbereiden. Bij een overschrijding van het nationale fosfaatproductieplafond van 172,9 miljoen kilo fosfaat zijn productiebegrenzende maatregelen aan de orde. Daarbij ligt de introductie van een stelsel van dierrechten voor de melkveehouderij voor de hand, vindt zij.
Bron: Ministerie van Economische Zaken