NMV: maximaal 4 GVE per hectare

Volgens de vakbond komt dit voorstel overeen met haar definitie van een grondgebonden bedrijf. Dit houdt in dat minimaal de helft van de ruwvoervoorziening op het eigen bedrijf plaats moet vinden.
Een bedrijf met een dergelijke intensiteit kan nog steeds weidegang toepassen. En kan tevens zijn kringloop sluiten door het overige ruwvoer binnen de regio aan te kopen en de mest hier weer af te zetten, aldus de NMV
Grond benutten
De NMV is van mening dat na de afschaffing van de melkquotering (extensieve) melkveehouders de plaatsingsruimte van hun grond ten alle tijden moeten kunnen benutten voor uitbreiding van hun veestapel.
De vakbond is tegen dierrechten in de melkveehouderij en wil voorkomen dat deze door het overschrijden van het met Brussel afgesproken Fosfaatplafond alsnog ingevoerd gaan worden.
Ruimte beperkt
Binnen de huidige voorstellen van de nieuwe melkveewet is het mogelijk om zowel grondgebonden als grondloos te groeien door 100 procent van de extra mest te verwerken. De ruimte die er nog is binnen het Fosfaatplafond is echter zeer beperkt.
NMV verwacht dat met dit wetsvoorstel de melkveehouderij binnen de kortste keren door het Fosfaatplafond heen zal schieten. Staatsecretaris Dijksma zal zich in dat geval gedwongen voelen om alsnog koerechten of fosfaatrechten in te voeren.