Gewichtseis nuka’s van de baan
Volgens Romijn is niet het gewicht van een kalf bepalend, maar moet het dier gezond en sterk genoeg zijn om vervoerd te kunnen worden. ‘Daar ligt een verantwoordelijkheid voor zowel de melkveehouderij als de kalvermesterij’, zegt hij.
Problemen
Door de gewichtseis, die per 1 januari 2015 zou ingaan, zouden melkveehouders in de problemen kunnen komen. Het is niet altijd mogelijk kalveren een paar weken langer aan te houden, tot ze op gewicht zijn. Mesterijen hanteren bovendien strikte regels voor de leeftijd waarop kalveren worden aangevoerd, maximaal 35 dagen.
Verantwoorde manier
Romijn is tevreden dat de belanghebbende partijen gezamenlijk een plan willen gaan uitwerken hoe met te lichte kalveren om te gaan. ‘Niet alleen vanuit de veehouderij en kalvermesterij, maar ook vanuit het imago van de sector is het belangrijk om dit op een verantwoorde manier op te lossen. Lichtere kalveren moeten ook hun weg naar de mesterijketen kunnen vinden. Anders heb je alleen maar verliezers.’
Antibioticagebruik
Kalvermesterijen wilden met de gewichtseis van 36 kilogram het antibioticagebruik verminderen. Lichtere dieren hebben volgens hen minder weerstand. Volgens de kalversector is een gewicht van 36 kilo momenteel de enige manier om objectief te beoordelen of een dier gezond is. Gevreesd werd dat deze maatregel euthanasie in de hand zou wekken.