‘70% rantsoenen niet goed gemengd’

Agrifirm heeft, met de kennis die ze binnen het bedrijf hebben, de oorzaken van het ontmengen in beeld gebracht. Dit is vervolgens vertaald naar een stappenplan.
Stappenplan
De aanpak bestaat uit het volgende stappenplan: Eerst wordt er gekeken of er selectie optreedt aan het voerhek. Ten tweede wordt de deeltjeslengte van het ruwvoer beoordeeld. Bij de derde stap wordt er gekeken of het rantsoen voldoende ‘plakt’ en de krachtvoergrondstoffen niet makkelijk uitgeselecteerd kunnen worden. Als laatste twee stappen wordt er gekeken naar de mengvolgorde en de tijdsduur het mengproces en de capaciteit en kwaliteit van de mengwagen en trekker.
Pilot
Door deze stappen door te lopen is Agrifirm er van overtuigd dat de voerefficiëntie op veel bedrijven verbeterd kan worden. Bij een pilot op negen melkveebedrijven steeg de gemiddelde voerefficiëntie over de bedrijven in vier weken met 0,13 punten
Meer melkgeld.
Het voerbedrijf rekent uit dat bij een stijging van de voerefficiëntie van bijvoorbeeld 1,3 naar 1,4 punten, het saldo van een bedrijf met 100 koeien, 900.000 kilo melk op jaarbasis en 1900 kilo drogestof per dag, met 27.000 euro wordt verhoogt. Hierbij wordt gerekend met een melkprijs van 0,38 euro per kilo melk.
Lees meer in Agraaf en Stal&Akker die zaterdag 11 oktober verschijnen en in Vee & Gewas en Veldpost die op zaterdag 18 oktober verschijnen.