Veel beweging op eiwitmarkt
In aanloop naar het rapport liep de prijs van sojaschroot flink op, omdat handelaren een flinke krimp van het areaal voorzagen. Het rapport bevestigde inderdaad een flinke krimp in het beschikbare areaal, maar de hoge opbrengsten per hectare maakten de krimp ruimschoots goed. Waardoor het soja-aanbod uit Amerika uiteindelijk hoger uitviel dan verwacht. Daarbij is wel een duidelijk verschil in opbrengst tussen de goede opbrengsten in het Westen van het land en de droogte in het Oosten. Het rapport zorgde voor een flinke daling van de prijs voor sojaschroot.
De Europese oogstverwachtingen voor raap zijn goed. Wat betekent dat er meer raap beschikbaar komt dan afgelopen jaar. Analisten verwachten daarbij ook raap uit Oekraïne en de ervaring heeft geleerd dat Canada en Australië een goede optie zijn voor het aankopen van raap.
Tarwemarkt reageert op export Oekraïne
In tegenstelling tot de eiwitmarkt bracht het USDA rapport weinig beweging in de tarwemarkt. De oogstprognoses voor Rusland en Australië werden naar boven bijgesteld. En in Argentinië wordt door aanhoudende droogte minder opbrengst verwacht. En hoewel het ernaar uitziet dat de export uit Oekraïne echt goed op gang begint te komen, er liggen momenteel dertig boten klaar in de haven van Odessa, kiest het Amerikaanse ministerie van Landbouw voor een voorzichtige insteek door de export uit Oekraïne niet al te hoog in te schatten.
Europese analisten van de graanmarkt onderkennen echter wel de druk op wereldwijde tarweprijzen door de groeiende Oekraïense export. Op de Europese termijnmarkt daalde de tarweprijs met bijna 30 euro per ton tot net onder de 314 euro per ton.
India stelde zelf haar opbrengstprognose naar boven bij, waarop Irak besloot een grote order in Amerika te annuleren. Met deze actie zette het land de lange termijncontracten in Amerika extra onder druk.
Maïs verrast niet
De maïs markt kent momenteel weinig verrassingen. De oogstverwachting voor Europa is als gevolg van de droogte naar beneden bijgesteld. De Duitse graanmarktexpert Guido Seedler van de Duitse Raiffeisen Vereniging kondigde donderdag aan dat de aanhoudende droogte zal leiden tot enorme opbrengstverliezen in korrelmaïs. „Momenteel verwachten we verliezen van 600.000 ton. Dat is ongeveer 15 procent van het oorspronkelijk voorspelde oogstvolume.” Maar niet alleen in Duitsland, ook in andere Europese landen staan opbrengsten onder druk als gevolg van de aanhoudende droogte.
Waar ABZ in haar nieuwsbrief schrijft dat het gat dat ontstaat door de tegenvallende opbrengsten kan worden opgevangen door extra import en een lager verbruik van maïs. Waarschuwt Seedleer: „We moeten ons aanpassen aan een zeer krap marktaanbod voor maïs. Dit stelt vooral de diervoerderindustrie voor uitdagingen.”
Tekst: Hermien van der Aa
Woont en werkt op een melkveebedrijf in Hernen met als neventakken educatie en zorglandbouw. Sinds 2020 parttime redacteur melkvee bij Agrio, waar ze hoofdzakelijk schrijft voor de website melkvee.nl, het vakblad Melkvee en de regiobladen
Beeld: Susan Rexwinkel
Bronnen: ABZ Diervoeding, Agraheute