De Marke ontwikkelt machine tegen engerlingen

Op het kenniscentrum zijn er twee soorten engerlingen die schade aanrichten. Zo richten het ene jaar vooral de engerlingen van de roze-kever schade aan en het andere jaar zijn het juist de engerlingen van de meikever.
Wortels
Ook dit jaar richten de engerlingen weer schade aan de grasmat, door de wortels van het gras aan te vreten. Zo waren er in juni en juli veel meikever-engerlingen en op dit moment worden vooral de roze-kever engerlingen waargenomen. Beide periodes kenmerken zich door droogte, wat leidt tot veel schade. Netto gaat het om ongeveer 6 hectare op De Marke.
Mechanisch bestrijden
De Marke is al een paar jaren op zoek naar een mechanische manier van bestrijden in een zo vroeg mogelijk stadium, nog voor het gras aanzienlijke schade heeft opgelopen. Aanvankelijk werkten ze met wielen, vergelijkbaar met Cambridge- of vorenpak -wielen en veel gewicht. Het idee hierachter was om de engerlingen zoveel mogelijk te beschadigen.
In een eerder stadium werd op het kenniscentrum vastgesteld dat een engerling doodgaat na een lichte beschadiging. Het dodingspercentage bij deze methode bleek echter te laag, vooral wanneer de grond droog en hard was. Ook was het belangrijk dat de engerlingen zo hoog mogelijk zitten, maximaal 5 centimeter onder het maaiveld.
Grond lostrekken
Na een aantal ontwerpen kwamen ze op een machine die eerst de grond los trekt, zonder de zode te beschadigen en deze vervolgens met veel gewicht weer aandrukt. Hierdoor werden de engerlingen gemangeld. Deze werkwijze leidde tot een dodingspercentage van 50 procent bij droge grond tot 100 procent bij vochtige ondergrond.
Volgens de onderzoekers van het kenniscentrum is het nadeel van deze methode dat de zode enigszins beschadigd wordt. Op dit moment wordt hard gewerkt aan het verder optimaliseren van deze machine. Dit gebeurt in samenwerking met Evers Agro en de netwerkgroep Duurzame aanpak engerlingen.

Tekst: Sjouke Jacobsen
Begon na de HAS zijn loopbaan in de fokkerij en veevoedingsbranche. Sinds 2014 werkzaam voor Agrio, vanaf 2022 als freelance vakredacteur. Benut zijn praktijkervaring in de melkveehouderij voor Melkvee.nl en Vakblad Melkvee.
Beeld: Verantwoorde Veehouderij