‘Toeslag voor uitwisselen informatie kalf'
Hilkens verwacht dat de spreiding in nuka-prijzen groter zal worden. als kalverhouders meer gaan kijken naar diergezondheid en biestverstrekking. Gezonde kalveren dragen bij aan het rendement van de kalverhouder, dat onder druk komt te staan met de afbouw van Europese inkomenstoeslagen in de sector; kosten voor medicijnen en antibiotica kunnen omlaag en het dierenwelzijn is beter. Dit begint bij sterke, weerbare nuka's. En daarvoor is een goede gegevensuitwisseling belangrijk.
Volgsysteem van kalveren
De bank pleit daarom voor een Kalf Informatie Platform, een volgsysteem van kalveren waar ketenpartijen informatie aan leveren. De gegevens die een melkveehouder kan aanbieden betreffen onder andere ras, gewicht, biestopname, voeding en toegediende behandelingen.
Kalverhouders en integratoren kunnen soortgelijke gegevens per kalf toevoegen, zodat de melkveehouder zijn opfok in de eerste weken kan verbeteren. Dat leidt tot een betere kwaliteit in de keten en daarmee tot een betere marge, die aan de melkveehouder en de kalverhouder ten goede kan komen.
Maatschappij wint ook
"Het mes snijdt daarmee aan drie kanten", vindt Hilkens. Niet alleen de melkvee- en de kalversector profiteren, maar beide sectoren kunnen daarmee aan de consument en de maatschappij laten zien dat ze het dierenwelzijn verbeteren en antibioticagebruik terugdringen.
De maatschappij wint daar dus ook bij." Hij ziet hier trouwens geen rol voor de bank bij. "Wij staan aan de zijlijn; dit is iets voor de sector om op te pakken." Hij wijst erop dat het Ministerie van Economische Zaken 10 miljoen euro heeft gereserveerd voor de ontwikkeling van innoverende en duurzame projecten. "Dit platform komt dus zeker in aanmerking."
Mogelijkheden
Die sector ziet wel mogelijkheden. "Wij volgen het medicijngebruik van kalveren vanaf het moment dat we ze bij de melkveehouder afnemen", verklaarde een adviseur, "maar die eerste twee weken zijn een zwart gat." Een andere toehoorder keek terug op de geboortekaarten, dit tot voor kort gebruikt werden. "Die zou je weer in kunnen voeren en daar een aantal extra gegevens bij meenemen."
Kritische geluiden
Kritische geluiden waren er ook. Een adviseur wees erop dat de marges in de kalverhouderij toch laag blijven. "Daarmee is er weinig ruimte voor kwaliteitstoeslagen; we zullen eerder richting een korting gaan als die gegevens niet worden meegeleverd."
Tekst: Wim van Gruisen
Zoon van een Zuid-Limburgse pluimveehouder met eigen slachterij, geschoold als econoom. Sinds 2011 in dienst van Agrio, waar hij artikelen schrijft voor de regio- en vakbladen en de Agrio-websites. Zijn focus lag aanvankelijk op landbouweconomie, tegenwoordig vooral op de Haagse en Brusselse politiek.
Tekst: Sjouke Jacobsen
Begon na de HAS zijn loopbaan in de fokkerij en veevoedingsbranche. Sinds 2014 werkzaam voor Agrio, vanaf 2022 als freelance vakredacteur. Benut zijn praktijkervaring in de melkveehouderij voor Melkvee.nl en Vakblad Melkvee.
Beeld: Ingrid Zieverink