'Risico’s rauwe melk uitsluiten achterhaald'

„De gezondheidsrisico's van rauwe melk en gethermiseerde melk en producten hieruit zijn zeker aanwezig. Sommige beleidsmakers of lobbyisten willen deze risico’s 100 procent uitsluiten, maar dat is wetenschappelijk en historisch gezien, en ook vanuit risico-overwegingen zelf, achterhaald”, geeft Van der Voort aan.
Uitbraak van ziekten
Volgens de federatie van dierenartsen in Europa (FVE) hebben in de afgelopen maanden in verschillende Europese landen uitbraken van ziekten plaatsgevonden die rechtstreeks verband hielden met het drinken van ongepasteuriseerde rauwe melk. Boerderijen die de producten aanbieden zouden onvoldoende over de risico’s communiceren.
„De belangrijkste risico’s zijn listeria en salmonella”, zegt Irene van de Voort. Volgens haar komt Salmonella buiten de zuivel vaker voor en is Listeria altijd een nabesmetting die ook in gepasteuriseerde zuivel voorkomen. „Natuurlijk communiceren onze producenten over de risico's, en we hebben een uitgebreide preventie en monitoring om besmettingen tevoorkomen.”
Controle beter
„Juist bij rauwmelkse producten is de controle hierop beter dan waar dan ook. Ik heb nog nooit een consument ontmoet die het verband tussen listeria en zwangere vrouwen niet kende. Vanuit risico-overweging gezien: je kunt risico’s met bacteriën en zoönosen niet 100 procent uitsluiten”, aldus Van der Voort.
In hun persbericht schrijven de dierenartsen verder dat rauwmelkse producten niet beter zijn voor de gezondheid dan gepasteuriseerde zuivel, zoals veel mensen denken. Irene van de Voort: „Dit is wetenschappelijk gezien correct, maar laat veel aspecten buiten beschouwing. De voedingswaarde (dus de mineralen en hoeveelheid eiwitten en vetten), verandert inderdaad niet. Maar dat de samenstelling van melk bij verhitting wél drastisch verandert, is een feit.”
Gewijzigde vetten en eiwitten
Van de Voort geeft aan dat door pasteurisatie eet simpelweg gewijzigde eiwitten en vetten gewijzigd worden en er minder vitaminen en geen probiotica in gepasteuriseerde melk zitten. Er is volgens haar wetenschappelijk weinig over bekend wat de effecten daarvan op het lichaam zijn.
Wel merkt ze op dat er een concreet bewijs is dat kinderen die rauwe zuivel consumeren minder last hebben van astma en allergieën (Van Neerven). „Dat er puur naar de voedingswaarde wordt gekeken in relatie tot effecten van voeding op de gezondheid, dat is wetenschappelijk gezien echt achterhaald.”
Europees goedgekeurd.
Verder meldt Van der Voort dat de bereidingswijze van Boerenkaas Europees is goedgekeurd en beschermd via het label Gegarandeerde Traditionele Specialiteit (GTS).