Fotoserie: Eiwitwinning uit snede gras interessant
Een tot tienmaal hogere financiële opbrengst per hectare zou in de toekomst mogelijk zijn. Bioraffinage is ook interessant voor akkerbouwers die in het najaar bijvoorbeeld rogge of gras/klaver als groenbedekker inzaaien.
In de week van 8 tot en met 12 september 2014 werd door de initiatiefgroep Bioraffinage De Peel in Heusden-Asten een demonstratieweek over bioraffinage gehouden.
Bioraffinage kan bijdragen aan het creëren van nieuwe economische mogelijkheden voor de agrarische sector onder gelijktijdige vermindering van de milieudruk. Gras is een belangrijke eiwittenbron. Doordat bacteriën in de koeienpens dit eiwit eerst afbreken en vervolgens weer opbouwen, gaat veel van de eiwitwaarde verloren. Kippen en varkens kunnen de eiwitten niet zondermeer uit gras halen. Wel na bioraffinage.
Veehouders gezocht
Martijn Wagener van bioraffinagebedrijf Grassa! zoekt veehouders die hun nek willen uitsteken om vanaf 2015, als het bedrijf een mobiele installatie beschikbaar heeft, eiwit uit gras te gaan winnen.
Het nog jonge bedrijf ontwikkelt, bouwt, verkoopt en exploiteert mobiele bioraffinage-units. Wagener: „We zoeken veehouders die ons gras willen gaan leveren. Er zijn diverse mogelijkheden bespreekbaar. Van het leveren van gras tegen een bepaalde vergoeding tot participatie in het project. Dit is af te stemmen op de persoonlijke omstandigheden en/of interesses. Het streven is om vanaf 2016 meerdere mobiele installaties beschikbaar te hebben die op het erf kunnen worden ingezet. Het gras kan dan zo uit de wei in de installatie. De weersomstandigheden spelen daarbij geen rol.”
Exacte opbrengstcijfers kan Wagener nog niet geven. Maar volgens de eerste voorlopige prognose van hem en ook de WUR zou de winning van eiwit uit gras het tienvoudige rendement opleveren van gras puur aanwenden als ruwvoer voor de koeien.
Interessante optie
Volgens Arie Klop, onderzoeker veehouderij en veevoeding bij Wageningen Universitair Research Centrer kan gras voor een deel de import van eiwitten van buiten de EU opvangen. Klop: „70 procent van de eiwitten wordt geïmporteerd. Het halen van eiwit uit algen, zeewier eendenkroos insecten, larven, bladeren en gras zijn allemaal nieuwe mogelijkheden. Het is een interessante optie te zoeken naar nieuwe toepassingsmogelijkheden van eiwitten uit gras en/of deze beter benutten.”
Arie Klop waarschuwt veehouders, die in het project stappen, dat ze op bedrijfsniveau te maken krijgen met tal van veranderingen. Zo verandert de ruwvoer- en mineralenbalans. De kwaliteit van het ruwvoer verandert. Dat betekent dat de veehouder de rantsoensamenstelling moet aanpassen.
Volgens Klop kan de grasvezel/perskoek een deel van de graskuil vervangen. Het heeft een VEM-waarde van 851 en bevat nog ongeveer 30 tot 40 procent bestendig eiwit. Het moet wel worden geconserveerd met toevoeging van melasse voor voldoende smaak. Het kan via de voermengwagen aan het rantsoen worden toegevoegd.