Graszaad van Innoseeds
Wat doet het laboratorium met de resultaten van het onderzoek? De resultaten van de zuiverheid en kiemkracht worden gebruikt voor het bijsturen van de schoning en de bewaring van het graszaad. Omdat het laboratorium van Innoseeds DLF is geaccrediteerd door zowel ISTA als NAK, mogen de cijfers ook worden gebruikt voor certificering van zaadpartijen. Een partij mag pas na certificering worden afgeleverd. Waarbij de hoogste kwaliteiten over het algemeen voor Nederlandse boeren zijn.
Tweejarige teelt
Aangezien gras een tweejarige teelt is en het ene seizoen het andere niet is, kan het voorkomen dat Innoseeds met een voorraad blijft zitten, of een tekort heeft aan een bepaalde soort of ras. Als er veel zaadproductie is, in een door groeiomstandigheden goed teeltjaar, is er dus een grote opbrengst. Maar dan is het grasland ook goed, dus juist weinig vraag. En andersom uiteraard. Zo is ook de verschuiving in vraag naar klavermengsels duidelijk zichtbaar.
Recreatiegewassen
Van de crisis van de afgelopen jaren heeft Innoseeds ook wel wat gemerkt, maar meer in de recreatiegrassen dan in vraag naar weidegras. Verder vraagt de markt om duurzaamheid; dit uit zich sinds jaar en dag in het telen van persistentere rassen, maar sinds kort ook in het bevorderen van de stikstofefficiëntie.
Ongecoat
De graszaden gaan vrijwel allemaal ongecoat weg terwijl volgens Harry Nijenstein, manager productontwikkeling van Innoseeds DLF, duidelijk effect is bewezen van een laagje stikstof om het zaad. Dit komt de groei van het gras ten goede. Het is volgens hem alleen nog te duur (verdubbeling van de prijs). „Graszaad is namelijk goedkoop, dus kun je vooralsnog beter een kilo meer zaaien. In het kader van duurzaamheid kan bemesten echter niet efficiënter dan door het meegeven van meststof aan het zaad. Bij deze startbemesting is van enige verspilling of uitspoeling dan geen sprake (iSeed)."
Biologische teelt
Biologische teelt is maar een heel klein deel bij Innoseeds, en alleen in de voersector. Dit biologische deel komt grotendeels uit Denemarken, nauwelijks uit Nederland. Tweederde van het zaad exporteert het bedrijf, de rest blijft in de Benelux. In Europa heeft Innoseeds een marktaandeel van 50 procent. Van alle zaad dat Innoseeds verhandelt, is iets meer dan de helft voor weide, iets minder dan de helft voor recreatie.
In het Melkvee Magazine van zaterdag 30 augustus leest u het hele artikel.