Europese Commissie financiert zuivelopslag
De steun zal voor drie tot zeven maanden zijn. Daarmee krijgen bedrijven de tijd om alternatieve markten te zoeken. Eurocommissaris Ciolos benadrukt dat de EU geen zuivel gaat opkopen; hij wil geen terugkeer naar de boterbergen en melkplassen uit vroegere tijden. Bedrijven moeten nog steeds zelf hun producten verkopen, maar krijgen hier nu meer tijd voor.
10 tot 20 miljoen
Ciolos heeft geen formeel uitgavenplafond ingesteld, maar hij schat dat de kosten 10 tot 20 miljoen zullen zijn. Maar, stelt hij, "als het nodig is zullen we verdere maatregelen nemen."
Na de maatregelen voor perziken en nectarines, en voor fruit en groente, is dit de derde marktingreep die de Commissie doet. Ciolos benadrukt dat dit korte-termijnmaatregelen zijn, om de meest urgente problemen aan te pakken. Met de ingreep wil hij boeren nogmaals verzekeren dat als er risico is op marktproblemen, de EU actie zal ondernemen om de markt te stabiliseren.
Lange termijn
Volgende week vrijdag komen de Europese landbouwministers bij elkaar om samen met de Europese Commissie maatregelen voor de lange termijn te bespreken.
42 procent van de Nederlandse kaasexport gaat naar Rusland. Daarmee is het, na Finland en de Baltische staten, de vijfde kaasexporteur, in termen van het deel van de kaasexport dat naar Rusland gaat.