Bleker biedt Dierenbescherming cadeau

Het gaat om een kalvertransportreis vanuit een Oost-Europees land naar Nederland. Het unieke cadeau geeft de brancheorganisatie vanwege het 150-jarige bestaan van de Dierenbescherming.
Prima verzorgd
Volgens Bleker heeft de dierenbescherming weleens kritiek op de lange-afstandtransporten van kalveren. „Zolang de kalveren beter af zijn in Nederland dan over de grens, willen wij dat blijven doen. Met deze kalvertransportreis willen wij laten zien dat de jonge dieren op een prima manier worden verzorgd en behandeld tijdens het transport.”
Op 25 augustus 1864 richten Haagsche Heeren 'De 's-Gravenhaagsche Vereeniging tot Bescherming van Dieren" op. Eén van de eerste speerpunten was het afschaffen van de trekkar voor honden. In 1961 werd de hondenkar definitief verboden. Op dit moment heeft de Dierenbescherming 200.000 leden, donateurs en vrijwilligers.
Veel dierenleed
De Dierenbescherming uit al jarenlang kritiek op het transport van vee. „Voordat een dier als een stukje vlees op een bord belandt, heeft het vaak al een lange weg dwars door Europa achter de rug. Een kalfje van veertien dagen heeft meer van Europa gezien, dan menig Nederlander. Dit 'slepen' met dieren veroorzaakt heel veel dierenleed. Bovendien verhoogt het het risico van verspreiding van besmettelijke dierziekten, zoals mond- en klauwzeer.”, zo beweert de Dierenbescherming.
De Dierenbescherming wil zich samen met haar Europese koepel, de Eurogroup for Animals, inzetten voor aanscherping en betere naleving van de transportregels. „Het onnodige vervoer van levende dieren van het ene bedrijf naar het andere moet ophouden. In plaats daarvan moeten er gecombineerde bedrijven komen waar dieren hun hele leven blijven. Een transportduur voor slachtvee van acht uur is echt het maximum”, aldus de organisatie.