Meerderheid wil geen regulatie melkproductie

Van de bijna 400 stemmers geeft 61 procent aan dat regulering op termijn voor marktverstoring zorgt. De overige 39 procent is het wel eens met de oproep van de DDB en geeft aan dat regulatie schade van de Russische boycot kan beperken.
Pakket crisismaatregelen
DDB vreest voor zuiveloverschotten op de EU-markt, nu geen enkel EU-land nog kaas, melk of poeder aan Rusland mag leveren. De DDB heeft, samen met de Europese overkoepelende organisatie European Milk Board, daarom een pakket crisismaatregelen klaarliggen.
De organisaties willen dat melkveehouders een referentiehoeveelheid melk krijgen toegewezen, aan de hand van wat ze de afgelopen periode hebben geproduceerd.
Veehouders die vrijwillig hun melkproductie een paar procenten terugbrengen, worden daarvoor gecompenseerd: deels vanuit de Europese Commissie en deels vanuit de heffingen van overschrijders, aldus de DDB
Geen opkoopregeling
De DDB, die naar eigen zeggen een kwart van de Nederlandse melkplas vertegenwoordigt, wil daarmee een stuk verder gaan dan de overheid en de LTO, die met name inzetten op opkoopregelingen voor landbouwproducten die door de Russische boycot worden getroffen.