Tips voor verdroogd grasland
Om de juiste acties te ondernemen, moet je weten hoe je grasland er precies aan toe is. Wanneer het perceel nog groen ziet, kan het bijvoorbeeld zo zijn dat er veel ongewenste grassen zoals kweek staan. Beoordeel dus hoe het grassenbestand is en of er nog leven in de goede grassen zit.
Grasland ‘resetten’
Op de goed vochthoudende gronden of percelen die beregend zijn, staat wellicht een lichte maaisnede. Die kan je het beste maaien, zodat de kwaliteit niet verder terugloopt en het gras weer een frisse start kan maken. In de video een aantal tips voor dit ‘resetten’ van grasland:
Doorzaaien of vernieuwen
Op de meer verdroogde percelen is dit resetten niet aan de orde. Verwacht je dat het gras zich nog voldoende kan herstellen, laat het gras dan nu met rust. Doorzaaien met herstelmengsel Havera 3 zodra er weer neerslag komt kan het grasbestand er weer bovenop helpen. Doorzaaien kan zelfs een sterk verdroogd perceel erbovenop helpen, zo heeft deze veehouder ervaren >
Is de zode ernstig beschadigd, dan is scheuren de enige optie. Ook bij verouderd grasland of storende lagen is een grondbewerking aan te raden. Op zand- en lössgrond mag je nog t/m 31 augustus gras scheuren om te vernieuwen, mits je het meldt bij RVO. Er wordt wel 50 kg N/ha gekort. Zaai een kwaliteitsmengsel zoals Havera 1 of 4 in, met hoofdaandeel tetraploïd Engels raaigras. Begin september kan je ook nog klavers meezaaien, voor extra eiwit volgend jaar.
Heb je snel extra gras nodig, dan kan je kiezen voor Havera 2; een rotatiemengsel van snelgroeiend tetraploïd Engels raaigras en voedertype Italiaans raaigras.
Een wisselteelt met bijvoorbeeld mais of voederbieten is wellicht ook een goede optie. Of een krachtvoerteelt van (winter)veldbonen.
Neem voor vrijblijvend advies contact op met de ruwvoerspecialist in jouw regio.
Tekst: Limagrain Nederland BV