Vroege maisoogst verwacht: laat je niet verrassen
De vroeg gezaaide percelen in Zuid-Nederland en op warmere gronden, zeker de vroege maisrassen, zijn nu vaak al ver ontwikkeld en aan het afrijpen. Gezien de weersvooruitzichten zal de afrijping vlot verlopen, waardoor de eerste percelen al eind augustus het optimale drogestofgehalte van 35 – 37% bereiken.
Dat geldt bijvoorbeeld ook voor dit perceel LG 31.206 in Zuid-Limburg, dat in het Agrility-platform vroeg oogstrijp voorspeld wordt. Met de digitale teeltondersteuning van Agrility volg je de afrijping exact vanachter je beeldscherm én weet je al ruim vooraf wanneer je mais rijp is!
Maximale voederwaarde oogsten
Op het optimale moment hakselen is van groot belang voor de voederwaarde en benutting van je mais. De kolf moet volledig afgerijpt; er mag nog een drupje vocht uit de korrel komen, maar de plant moet niet te vochtig meer zijn. Het totale drogestofgehalte is dan ongeveer 36%.
Bij te vroeg of te laat oogsten laat je veel rendement liggen:
- Te vroeg hakselen zorgt voor een lager zetmeelgehalte doordat de korrel nog niet volledig rijp is. Dit kost je veel voederwaarde. Daarnaast is er kans op sapverliezen, verzuring van de kuil en een verminderde voeropname.
- Te laat hakselen kan leiden tot een verminderde voeropname, verlies van voederwaarde door een lagere verteerbaarheid en meer broei in de kuil, doordat hele droge mais moeilijker verdicht.
Drogestofgehalte vaststellen
Hoe bepaal je nauwkeurig het optimale oogstmoment? Dat kan via de Maismanager app - in de video leg ik het uit:
Verdroogde mais hakselen
Helaas zien we dit jaar ook percelen mais die (gedeeltelijk) verdroogd zijn. Wanneer er kolven in zitten, oogst deze mais dan zodra de korrels rijp zijn. Let op: als de bladeren boven de kolf al zijn afgestorven, zal de kolf nauwelijks nog afrijpen en kan je direct hakselen. Besteed extra aandacht aan het aanrijden van deze mais in de kuil.
Verdroogde kolfloze mais rijpt niet af. Haksel deze zodra hij uitgegroeid is bij droge omstandigheden, het drogestofgehalte is dan rond de 25%. Kuil deze mais bij voorkeur over een laag graskuil om het perssap op te vangen.
Vanggewas of gras na de oogst
De vroege maisoogst geeft volop gelegenheid voor de inzaai van een vanggewas of gras. Zaai je grasland, dan kan je in september ook nog klaver meezaaien. Gebruik voor maailand de Havera klavermix, voor extra eiwit in het gras komend jaar. Bekijk de Havera grasmengsels >
Ook de inzaai van graslandkruiden kan nog prima. Kruidenrijk gras houdt het beter vol bij droogte en bevat extra vitaminen en mineralen.
Tekst: Limagrain Nederland BV