‘Meer gras bij bovengronds uitrijden’

Deze eenvoudige praktijkproef is gedaan door de vereniging Noardlike Fryske Wâlden (NFW), samen met de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) op een proefveld bij Surhuisterveen. Met de proef willen de NFW en NMV aantonen dat er goede alternatieven zijn voor mestinjectie.
Groener
Volgens de initiatiefnemers leverde het uitsproeien van mest met een giertank en ketsplaat bij de afgeronde proef niet alleen meer gras op, het was ook groener dan in de stroken gras die bemest waren via injecteren en het besproeien met water. Bovendien ze bij het bovengronds uitrijden de minste mest teruggevonden op de bodem.
Vier bemestingssystemen
Op het land van maatschap Bloemhoff-Bergsma aan de Blauwhuisterweg zijn met vier verschillende bemestingssystemen stroken gras bewerkt. Naast de conventionele giertank waren dat de mestinjecteur, de zogenaamde duospray- en de triplespray-machine. Beide laatste machines sproeien water over de drijfmest om het vervluchten van ammoniak tegen te gaan.
De metingen van het gras is gedaan door vijf keer, om de 50 meter, een strook van twee meter uit te maaien en te wegen met een urnster. Met een drogestofgehalte van 17,3 procent leverde de methode van het bovengronds uitrijden van mest omgerekend 2.595 kg ds per hectare op, dit is ongeveer 20 procent meer dan de andere stroken.
Geen harde conlusies
Foppe Nijboer van de NFW wil geen harde conclusies trekken uit de proef. „Om harde conclusies te trekken is het nodig om een wetenschappelijk onderzoek te doen. Daarom willen we de proef volgend jaar op hetzelfde perceel herhalen, in samenwerking met de Dairy Campus. We willen dan direct bij de eerste snee beginnen.”
Opname via blad
Ondanks de eenvoudige proefopzet vind Nijboer het opzienbarend dat het veld met de ouderwetse giertank zo goed scoort. „Volgens wetenschappers zou bij bovengronds uitrijden meer ammoniak vervluchtigen en minder beschikbaar zijn voor de plant. Het bevestigt ons gevoel dat bovengronds uitrijden van mest beter is”, aldus Nijboer. Daarnaast merkt hij op dat het gras waarschijnlijk ook via het blad meststoffen opneemt en het gewas daardoor groener is.