Atlantic en Camion blijven lijstaanvoerder

De rust bij de indexdraai wordt geïllustreerd door het persbericht van CRV, waarin vooral genomicsstieren worden uitgelicht. Stieren met een nog lage betrouwbaarheid en waarbij er aan de individuele kenmerken dus eigenlijk nog niet te veel waarde mag worden gehecht.
Bertil-zonen
De coöperatie noemt slechts vier dochtergeteste stieren, met naast Atlantic drie Bertil-zonen. Aurora Jeroen (Bertil x O Man), van wie op de NRM een dochtergroep werd gepresenteerd, houdt zijn hoge productiecijfers op peil. Driekwartbroer Delta Enigma vererft meer melk, maar lagere gehalten. De derde is Delta Lambert. Lambert heeft met Bertil x Win 395 een enigszins outcross afstamming en scoort hoog voor productie en beenwerk.
Trigger
Heemskerk tekent met ABS-stier Lars-Acres Shot Trigger (Shottle x Boliver) voor de opvallendste verschuiving in de top van het klassement. De stier stijgt met 25 punten naar de derde plaats achter Atlantic en Snowman. Wat opvalt bij Trigger is de hoge levensduurindex van 858 dagen, terwijl hij nog slechts enkele jonge dochters aan de melk heeft. Of de stier zijn levensduur waarmaakt, is dan ook afwachten, hetgeen ook voor Atlantic (+829 dagen) geldt.
30 punten of meer verloren
Een andere stijger is met 23 punten Gansey’s Leonidas (Goldwyn x Kian), van wie op de NRM ook een dochtergroep werd gepresenteerd. De stier stijgt met 23 punten naar een NVI van 197. Ook van Crackholm Fever werd een groep gepresenteerd, maar hij zag zijn index juist met 40 NVI-punten dalen. Andere stieren die minimaal 30 punten verloren, zijn Upgrade (-30), Mardonno (-30), Observer (-31), Diamond (-32), Windbrook (-36), Bluesky (-43), Goldsun (-57) en Van Gogh (-58). Klik hier voor de volledige zwartbontlijst.
Brooklyn
Bij roodbont was het zowaar nog rustiger. Het opvallendste verlies was er voor Etaregge Brooklyn, alweer een stier die middels een dochtergroep op de NRM was vertegenwoordigd. De Mr. Burns-zoon gaf 23 NVI-punten prijs, maar wist evengoed de vierde plaats vast te houden. Klik hier voor de volledige roodbontlijst.
Opvallende nieuwkomer
Opvallende nieuwkomers waren er deze draai niet te bekennen, althans niet door torenhoge indexen. Want van de roodbonte Veecom Paulus Potter kan niet worden gezegd dat hij niet opvalt. De stier werd gefokt door Theo Spruit uit Zegveld, die bekendheid verwierf door de Koeverkiezing. Spruit fokte decennialang op eiwit en ging in de fokkerij volstrekt zijn eigen gang. Paulus Potter is met de afstamming Baggerpoot x Marty dan ook outcross te noemen en realiseert een eerste productie-index van -1.197 kg melk met +0,69% vet en +0,47 procent eiwit. Exterieurcijfers zijn er nog niet.
Tekst: Anne Hiemstra
Beeld: Alger Meekma