DDB: melkproductie EU per direct reguleren
Dat bepleiten de Nederlandse melkveehoudersorganisatie Dutch Dairymen Board en de Europese melkveehouders verenigd in de European Milk Board. Zij vrezen voor zuiveloverschotten op de EU-markt, nu geen enkel EU-land nog kaas, melk of poeder aan Rusland mag leveren.
Crisismaatregelen
De DDB en de EMB hebben daarom een zeer kostenefficiënt pakket crisismaatregelen klaarliggen, aldus DDB-woordvoerster Sita van Keimpema. „Wij stellen voor dat veehouders op basis van wat ze de afgelopen periode hebben geproduceerd, een referentiehoeveelheid krijgen toegewezen. Wie daar overheen gaat, betaalt een heffing. En veehouders die vrijwillig hun melkproductie een paar procenten terugbrengen, worden daarvoor gecompenseerd: deels vanuit de Europese Commissie en deels vanuit de heffingen van overschrijders.”
En als de EU-markt overstroomt, moeten er ook importheffingen op goedkope zuivel uit derde landen kunnen worden opgelegd.
Geen opkoopregeling
De DDB, die naar eigen zeggen een kwart van de Nederlandse melkplas vertegenwoordigt, wil daarmee volgens Van Keimpema een stuk verder gaan dan de overheid en de LTO, die met name inzetten op opkoopregelingen voor landbouwproducten die door de Russische boycot worden getroffen.
Crisisbudget te beperkt
„Maar het Europese crisisbudget is maar beperkt en lang niet voldoende om álle getroffen landbouwproducten op te kopen. Een forse daling van de melkprijs is dan zeker niet uit te sluiten, te meer daar de huidige steunmaatregelen pas in gaan wanneer de melkprijs onder de 21 cent zakt en de poederprijs onder de 17 cent.”
Bovendien hebben opkoopregelingen in het verleden vooral geleid tot boterbergen en melkplassen, aldus de DDB.
'Eerst kraan dicht'
De agrarische sector kan en mag niet van de Europese burgers verwachten dat alle producten worden opgekocht, terwijl de melkveehouders ongebreideld doorproduceren, aldus de DDB. Van Keimpema: „Als het bad overstroomt, draai je toch ook éérst de kraan dicht, voordat je gaat dweilen?”
Kostendekkende melkprijs
Liberalisering is mooi, maar in een crisissituatie zoals deze moet je productieregulering kunnen inzetten als noodmaatregel, stelt de DDB. „Ook onze boeren melken graag, maar ze willen liever iets minder produceren als ze daarmee een goede kostendekkende melkprijs overeind kunnen houden.”
Productieregulering is een middel dat op heel korte termijn kan worden ingevoerd en kan dus snel zoden aan de dijk zetten, aldus de DDB. Het ontwikkelen van nieuwe afzetmarkten voor Nederlandse zuivel, bijvoorbeeld in Zuid-Amerika, is namelijk een proces van járen. De internationale handelsstromen in kaas en poeder kun je niet snel even verleggen.
China risico
De Russische boycot toont volgens de DDB de grote risico's aan die liberalisering met zich mee brengt. En Van Keimpema wijst ook nog op een ander gevaar: dat China, als bondgenoot van Rusland, óók besluit om Europese zuivel te weren. „Als Rusland China daartoe weet over te halen, zijn we nog verder van huis.”
Van Keimpema benadrukt overigens dat de DDB de sancties die de Westerse landen aan Rusland hebben opgelegd in verband met de interventie in de Oekraïne zeker steunt. „Maar de overheid heeft niet goed nagedacht over de gevolgen die deze sancties zouden hebben. Dat Rusland zou reageren, was te verwachten."
Poll
Wat vindt u van de Russische sancties? Geef uw mening en stem via de poll op melkvee.nl.