Gros vindt medicinale kruiden kwakzalverij
Aanleiding voor de poll was een reportage van RTV Oost over dierenarts Hans Nij Bijvank uit Steenwijk. Die is na een bezoek aan India samen met melkveehouder Henry van Ittersum gaan experimenteren met medicinale planten als vervanger voor antibiotica.
Hij stelde dat door het gebruik van antibiotica veel oorspronkelijke kennis over planten en kruiden verloren is gegaan. Van Ittersum behandelt koeien met hoog celgetal nu onder meer met aloë vera.
Alternatief?
Melkvee.nl vroeg de bezoekers van de website of zij medicinale planten en kruiden gebruiken als alternatief voor antibiotica. Hierop brachten tot nu toe 334 mensen hun stem uit. Slechts een klein aantal stemmers (14, ofwel 4 procent) gaf aan dat ze dat deden en daardoor al jaren antibiotica-vrij werkten.
Kwart experimenteert
Maar de belangstelling voor dergelijke alternatieve middelen uit de natuur lijkt wel toe te nemen. Ruim een kwart van de stemmers antwoordde 'ja, ik probeer dat nu wel serieus uit'. Iets meer stemmers (ruim 27 procent) vinden dat er nog genoeg reguliere middelen beschikbaar zijn.
'Kwakzalverij!'
De grootste groep gaf echter aan dergelijke middelen als kwakzalverij te bestempelen. Ruim 43 procent ziet er om die reden geen heil in.
Eigenlijk is dat wel opmerkelijk, omdat de werkzame stoffen van heel veel als regulier bestempelde medicijnen net zo goed worden gewonnen uit medicinale planten en kruiden. Kortom: als de leveranciers van medicinale kruiden en planten deze groep sceptische boeren willen overtuigen, zal eerst de beeldvorming over deze alternatieve middelen moeten veranderen.