‘Ook bij hoge melkprijs nog steeds rem op de krachtvoergift’
Gezien de ontwikkeling van de melkproductie lijkt het erop dat Nederlandse boeren weinig aanleiding zien om de voerschuif verder open te trekken. In mei werd er flink minder gemolken dan vorig jaar. Sjon de Leeuw, adviseur bij PPP Agro Advies vindt dat logisch omdat ook de krachtvoerkosten zijn gestegen. „Het voersaldo onder mijn klanten was tot voor kort nog geen streep hoger dan vorig jaar. Al begint dat nu wel te veranderen. In Nederland kunnen we niet onbeperkt melken. Ga je harder melken dan kom je in een hogere fosfaatklasse en moet je rechten kopen. Beter is het om te streven naar een hoger saldo per kilo melk."
De Leeuw houdt boeren voor om eerst het eigen ruwvoer goed (beter) te benutten voordat de krachtvoerschuif verder open gaat. Bijvoorbeeld door verschillende kuilen met elkaar te combineren of meer vers gras in de koe te krijgen. „Meer melk is meer omzet, maar de vraag is of er ook een hoger saldo overblijft. Wil je een vol melkglas of een volle rekening courant krediet? Wie productie tot doel verheft valt vaak in de categorie boeren met de hoogste voerkosten."
Niet pesten
Hij stelt wel een belangrijke kanttekening bij zijn pleidooi: koeien moeten gezond blijven. Dus als de verse koeien het zwaar hebben moet je ze niet verder pesten door te knijpen met krachtvoer. „Je kan te weinig en te veel voeren, beiden is niet wenselijk. Het optimum is niet voor elk bedrijf hetzelfde. Dat hangt af van de intensiteit, de grondsoort en de genetica waar bedrijven mee werken. Daarom zijn verschillen van tien kilo mengvoer per honderd kilo melk ook geen uitzondering."
De deelnemers van het project Home Made Eiwit hebben de voerschuif nog niet massaal verder open gezet nu de melkprijs stevig stijgt. Overigens is het omgekeerde ook waar: hij is ook niet verder dichtgegaan door het dure voer. „Harder voeren kan bijna altijd uit bij deze prijsverschillen, maar niemand doet het", stelt melkveehouder Jan de Ruiter. „Het kan alleen uit als de extra kilo’s melk passen binnen je fosfaatrechten", nuanceert Dirk Verlaan. Arie Brouwer ziet een nieuwe realiteit ontstaan. „Tot voor kort was de kostprijs elk jaar duidelijk en stabiel. De oplopende kosten, maar ook de oplopende melkprijs zijn nieuw, maar zorgen per saldo wel voor meer opbrengst."
Tekst: Guus Daamen
Als zoon van een fruitteler opgegroeid tussen de appelbomen in Gelderland. Tijdens mijn master Journalistiek aan de Vrije Universiteit in Amsterdam mij verder gespecialiseerd in politiek. Schrijft voor Agrio voornamelijk over Politiek en Beleid. Luistert, vraagt en onderzoekt. Andere passie: sport.
Beeld: Ruth van Schriek
Bron: Verantwoorde Veehouderij