Benut de mineralen en vocht in je bodem optimaal
Zachtbladig door jarenlange veredeling
We noemen het NutriFibre, de technologie van de veredeling van zachtbladig rietzwenk. Deze grassoort staat van oudsher bekend om zijn lange wortels. Veredelaars van Barenbrug hebben met jarenlang kweekwerk gepresteerd om rietzwenkrassen te maken met zachte en fijnere bladen. Hierdoor wordt het gewas met smaak opgenomen door melkvee.
Lange wortels garanderen goede benutting van mineralen
NutriFibre wortelt tot meer dan een meter en laat hierdoor geen mineraal onbenut. Dat zie je als veehouder zeker terug in de gewasgroei. Zelfs met een lage N-gift oogst je flinke snedes van je perceel. Met de huidige kunstmestprijzen is dat een zeer mooie bijkomstigheid. NutriFibre wordt in verschillende grasmengsels toegepast zoals de GreenSpirit•Structuur, GreenSpirit•Vital (eko), Beef Master en Hay Master.
Groene percelen, zelfs in de zomer
Steeds vaker krijgen we te maken met lange periodes van droogte. Het is als veehouder dan een flinke uitdaging om voldoende ruwvoer te telen om je wintervoorraad veilig te stellen. Met NutriFibre blijven zelfs in de zomer je graslandpercelen groen. Dit is te verklaren door de diepe wortels van NutriFibre. Deze gaan tot meer dan 1 meter diep, terwijl Engels raaigras niet dieper wortelt dan 25 centimeter. Een gewas met NutriFibre levert je in droge zomermaanden ongeveer de helft meer opbrengst dan een perceel met Engels raaigras. Bijkomend voordeel is dat er tijdens droogte geen kale plekken ontstaan en onkruiden dus ook niet zo snel zullen vestigen in je grasmat.
Hoge stikstofbenutting aangetoond door Louis Bolk Instituut
Hoe goed NutriFibre de mineralen benut, blijkt uit onderzoek. Proeven van het Louis Bolk Instituut tonen aan dat bij een halvering van de N-gift NutriFibre slechts 4 procent van zijn productie verliest. Bij Engels raaigras is dat 16 procent (zie kader). Niet alleen procentueel scoort NutriFibre beter: mengsels met dit zachtbladig rietzwenk produceren ook nog eens 20 procent meer kilo’s droge stof per hectare dan Engels raaigras. Bij een lagere N-bemesting wordt dat verschil zelfs groter. Momenteel zijn we bezig met proeven op het gebied van stikstofefficiëntie. De nieuwe genetica die hieruit voort komt zal met minder nutriënten beter scoren.
Rode klaver bijmengen voor extra eiwit
Door NutriFibre te combineren met klaver kun je profiteren van een ander voordeel, namelijk extra eiwitopbrengst en besparing op krachtvoerkosten. Juist de combinatie van klaver en NutriFibre geeft je een hoge opbrengst met behoud van een hoog eiwitgehalte. De iets open zode van NutriFibre geeft klaver goed de ruimte om te groeien. Ook helpt klaver om de zode dicht te houden na opkomst. NutriFibre heeft een tragere beginontwikkeling omdat het eerst veel energie steekt in de ontwikkeling van een groot wortelstelsel. De parapluwerking van het klaverblad voorkomt vestiging van onkruid in het jonge gras.