IBR/BVD: verplicht bestrijden start in 2016

De projectgroep, waarin de runderkolom breed vertegenwoordigd is, denkt nog zeker anderhalf jaar nodig te hebben om de verplichte bestrijdingscampagne verder voor te bereiden. Te meer daar de structuur van de productschappen nu is weggevallen.
Van Hoof: „En we moeten nog allerlei beslissingen nemen, bijvoorbeeld welke methode we gaan gebruiken, met of zonder vaccinatie, of via oorbiopten. Daar is nog wel wat tijd voor nodig.”
Financiering toegezegd
Financiering is inmiddels toegezegd door ketenorganisatie Zuivel NL en de brancheorganisatie voor de kalversector SBK, aldus Van Hoof. Hoe groot het benodigde bedrag zal zijn, kan hij nog niet aangeven omdat dat mede zal afhangen van het aantal bedrijven dat over anderhalf jaar verplicht moet worden om BVD en IBR te gaan bestrijden.
Tot aan de start van de verplichte bestrijdingscampagne zal de projectgroep dan ook alles in het werk stellen om de veehouders te motiveren om deze dierziektes vrijwillig uit te bannen. Maar uiteindelijk zal iedereen (verplicht) mee moeten doen, anders heeft de bestrijdingscampagne geen nut, aldus Van Hoof.
Traumatische ervaringen
Verplichte IBR-bestrijding ligt na de affaire met vervuilde vaccins in 1999 nog steeds gevoelig, erkent Van Hoof. „Daar hebben mensen traumatische ervaringen opgelopen. Maar vaccineren gebeurt tegenwoordig dagelijks, het gaat nu gewoon goed.”
Vrijwillige basis
Vanwege die affaire gebeurde de aanpak van IBR (en BVD) sinds jaar en dag uitsluitend op vrijwillige basis. In Nederland is momenteel is ongeveer een derde van de rundveebedrijven BVD-vrij, en 45 procent IBR-vrij.
In omringende landen is de verplichte aanpak al veel eerder ingevoerd, of staat dat op het punt te gebeuren. In België gaat die bijvoorbeeld op 1 januari volgend jaar in.
Helft vóór
Melkvee.nl hield in november 2013 een poll over dit onderwerp. Toen gaf bijna de helft van de veehouders die hun stem uitbrachten aan vóór een verplichte aanpak te zijn.