Tips voor graslandmanagement tijdens droogte
Hittegolf: wat te doen met je grasland?
Grasland beoordelen tijdens droogte
Gras kan tegen een stootje en heeft een groot herstellingsvermogen. Maar bij aanhoudende droogte en hitte kan het grasland een flinke tik krijgen. Door de graspercelen te monitoren en beoordelen kan worden bepaald of er maatregelen getroffen moeten worden. Hier volgen enkele tips:
Tip 1: Maai niet en ben terughoudend met beweiden
Maaien levert enkel extra schade aan het grasland op: De groei van het gras staat nu zo goed als stil. Naast de betredingsschade bij maaien en beweiden dwing je het gras weer energie te steken in hergroei van de plant.
Tip 2: Ben voorzichtig met bemesten
Door te bemesten wordt er betredingsschade veroorzaakt. Hiernaast vergroot drijfmesttoediening de kans op verbranding. Tevens is de bemesting minder efficiënt omdat deze zonder vocht niet opgenomen kan worden.
Tip 3: Beregen waar het kan
Dit is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Bekijk daarom eerst of het financieel- en technisch haalbaar is om te beregenen. Extra grasgroei kun je niet verwachten maar het helpt de graszode om te overleven. Zowel gras als mais beregenen? Mais gaat efficiënter om met water en heeft tijdens de bestuiving voldoende vocht nodig.
Tip 4: Analyseer je graspercelen
Door de droogte worden verschillende dingen zichtbaar in je grasland:
- Kweek: Kweek is een kwalitatief slecht gras dat zich uitbreidt aan de hand van ondergrondse wortelstokken. Dit uitgebreid wortelstelsel zorgt ervoor dat dit gras beter tegen droogte kan. Deze periode is ideaal voor kweek om zich uit te breiden en goede grassen te verdrukken.
- Klaver: Rode klaver heeft een diepe penwortel, daarom zal in de percelen met dor gras de klaver nog mooi groen kleuren. Zo kan je gemakkelijk het klaveraandeel beoordelen en hier je graslandmanagement mee bepalen.
- Open plekken: Door de minder massale bladeren worden open plekken in de zode beter zichtbaar. Ook de stukken waar ondiep wortelende onkruidgrassen zoals ruwbeemd en straatgras stonden worden nu open plekken. Houdt ook rekening met Engels raaigras dat is afgestorven, deze plekken zullen niet meer opgevuld worden.
Bij een aandeel open zode van >15% wordt aangeraden om door te zaaien. Wanneer ongewenste grassen zich vestigen in open plekken is ons advies om tijdig door te zaaien van je grasland. Dit zorgt er voor dat de ongewenste grassen minder kans krijgen en de kwaliteit van de zode in stand wordt gehouden.
Bij veel droogteschade kan het verstandig zijn om de grasmat geheel te vernieuwen.
Grasland vernieuwen
Bij graslandvernieuwing komen wat regels kijken die afhankelijk zijn van de grondsoort en periode. Wil je grasland scheuren op zand- of lössgrond en vervolgens gras inzaaien? Dit mag tot en met 31 augustus, houd hierbij rekening met een stikstofkorting op de gebruiksnorm van 50 kg/ha. Op klei- en veengrond kan gras zaaien na het scheuren van grasland tot en met 15 september. Raadpleeg voor de actuele wet- en regelgeving altijd op RVO.nl.
Welk mengsel past bij je?
De keuze voor het juiste grasmengsel dient afgestemd te worden op het gebruiksdoel. Met het “COUNTRY kompas” kan je in enkele stappen bepalen welk grasmengsel het beste bij je bedrijfsvoering past.
Meer weten over graslandmanagement en ruwvoer?
Kom naar de Innovatiedag Ruwvoer op 1 september 2022
Thema: Praktijkgerichte oplossingen in ruwvoer
Datum: donderdag 1 september 2022
Tijd: 12.30 – 16.30 uur
Locatie: Zelder 1, 6599 EG Ven-Zelderheide
PROGRAMMA:
- Sturen in maaihoogte en maairegime
- COUNTRY MilkMore mengselbeproeving: aantoonbaar meer melkopbrengst
- Sorghum- en maisteelt innovaties uitgelicht
- Soortenrijk grasland en de invloed van vlinderbloemigen
- Impact van nieuw GLB op de teelt van ruwvoer
- Groei door innovatie: rondleiding in ons nieuwe magazijn
- Afsluiting met hapje & drankje
Spuitlicentie is mogelijk als je om 13.00 uur aanwezig bent en je spuitpasje meeneemt.