‘Maïs staat er erg best voor’
Bij Martin Bouma in Oldeberkoop (FR) stond de maïs eerst heel ongelijk. Dit is in verloop van tijd aardig bijgetrokken. De pluim zit er nu twee weken in en de kolf is ook al zichtbaar. Doorsnee meet de maïs niet extreem hoog (rond 2,5 meter) „Het ras wat ik gezaaid heb (LG 30.211) staat ook niet bekend als een extreem opbrengstgewas.” Bouma heeft afgelopen maandag 20 millimeter uit de regenmeter getapt en dit was volgens hem ook welkom. „Het gewas laat nog geen droogteverschijnselen zien, maar als we deze bui niet hadden gehad dan verwacht ik wel dat dit gebeurd was”. De Friese melkveehouder heeft het gewas wel gespoten tegen bladvlekkenziekte. „Twee jaar terug hebben we behoorlijk last van bladvlekkenziekte gehad en om dit risico zoveel mogelijk uit te sluiten heb ik met Retengo laten spuiten.”
3,5 meter hoog
Pieter Swinkels uit Boerdonk (NB) is erg tevreden over zijn maïs. Het staat er geweldig voor en meet rond de 3,5 meter hoog. We hebben de afgelopentijd genoeg regen gehad. Dat kunnen we hier op de zandgrond wel gebruiken.” Een perceel die wat lager ligt staat wat minder, maar die kleurt ook goed volgens de melkveehouder. Ook bij hem zit de pluim er nu twee weken in. Een voorzichtig schatting naar het oogsttijdstip durft hij wel te doen: „Als het zo doorgaat dan verwacht ik dat we vanaf half september wel los kunnen. De maïs is verder niet behandeld tegen bladvlekkenziekte. „Hier hebben wij in het zuiden over het algemeen minder last van dan in het noorden”, legt Swinkels uit.
50 millimeter water
Ook Teunis van de Zandschulp uit Lunteren (UT) is enthousiast hoe de maïs er voor staat. „De maïs staat erg best en gaat richting de drie meter. De pluim zit er nu een week of twee in. Volgens Van de Zandschulp staat de maïs over het algemeen mooi gelijk alleen op het kopeind, waar water gestaan heeft, staat het gewas volgens hem wat lager maar is wel mooi donkergroen geworden. Afgelopen dagen is verspreid rond de 50 millimeter water gevallen, wat volgens de melkveehouders ook welkom was. Van de Zandschulp heeft niet gespoten tegen baldvlekkenziekte. „Ik heb ook nog geen vlekken kunnen ontdekken”, motiveert hij zijn keuze.
Eén goede kolf
Arjan Zandvoort uit Markelo (OV) meldt dat de maïs er bij hem goed voor staat. „De maïs staat ruim drie meter hoog en kolven zijn al volop in ontwikkeling. Elke plant maakt één goed gevulde kolf aan". Dit vindt hij beter dan twee kolven, omdat die zich vaak minder ontwikkelen. Dit is een teken dat er tijdens de kolfzetting voldoende warmte en vocht aanwezig was.