GD: Veel meldingen klebsiella

Volgens de GD veroorzaakt Klebsiella-bacterie een hevige en soms dodelijk verlopende uierontsteking, vergelijkbaar met de E. coli-bacterie. De gezondheidsdienst ziet de temperaturen (boven 20 graden) en de hoge luchtvochtigheid op dit moment als ideale omstandigheden voor de bacterie, waarbij die zich snel kan vermenigvuldigen.
Afvoeren besmette zaagsel
De GD adviseert om de ligboxen twee keer per dag te controleren of ze voldoende droog zijn en vrij van mest. De (opslag van de) ligboxbedekking, voornamelijk vochtig zaagsel, kan de bron zijn van Klebsiella. Elke soort ligboxbedekking, zelfs zand, kan verontreinigd worden met Klebsiella, afkomstig vanuit de mest. Afvoer van het besmette zaagsel is de enigste optie om de bron aan te pakken, aldus de gezondheidsdienst.
Behandelen niet effectief
Volgens de GD kan de Klebsiella-mastitis zichtbaar én onzichtbaar zijn; besmette koeien blijven vaak drager en verspreider van de bacterie en kunnen dan ook beter worden afgevoerd. De behandelresultaten van Klebsiella-mastitis zijn teleurstellend en niet effectief; afvoeren van dieren waar Klebsiella is aangetoond verdient volgens de GD aanbeveling.
Ook (veel) mest op de roostervloer, in de afkalfstal en de ziekenboeg kan tevens een bron zijn van Klebsiella; laat de mestrobot of mestschuif zoveel mogelijk mest uit de weg ruimen, adviseert de onderneming.
Mineralenvoorziening
Zorg dat de weerstand van de koeien optimaal is door een goede mineralenvoorziening aan te bieden en hittestress te voorkomen, aldus de GD. Doordat Klebsiella-bacteriën ook via de melkmachine worden overgedragen raad de gezondheidsdienst aan om een minder goed werkende melkmachine tijdig te laten controleren door een specialist.