Sector start campagne IBR-BVD

Initiatiefnemers zijn LTO Nederland, SBK (brancheorganisatie kalversector), CRV, NZO en de KNMvD (beroepsorganisatie dierenartsen).
De initiatiefgroep kiest voor één gezamenlijke aanpak van beide dierziektes. Volgens de voorzitter van de initatiefgroep Toon van Hoof, is het doel om een op en top gezonde Nederlandse rundveestapel te creëren. In dat plaatje past het uitbannen van IBR en BVD. Volgens hem is het belangrijk voor het imago van de Nederlandse rundveehouderij en biedt het economisch voordeel voor de ondernemers.
Juridische- en andere instrumenten
Om IBR en BVD succesvol uit te kunnen bannen, is het een vereiste dat álle rundveehouders meedoen. “Daarvoor is de inzet nodig van juridische-en andere instrumenten. Sluitende regelgeving is een belangrijk issue alvorens te starten met de communicatiecampagne”, aldus Van Hoof
Volgens de voorzitter heeft het voordeel van de gezamelijke aanpak van beide ziektes praktische, financiële en juridische voordelen. De voorgestelde aanpak en communicatiecampagne starten niet bij nul. Er zijn al veel rundveehouders (circa de helft) op één of andere manier actief op hun eigen bedrijf. Via certificeringsprotocollen zijn al veel bedrijven vrij van IBR. Bestrijding op bedrijfsniveau van BVD heeft een minder lange geschiedenis, maar ook BVD is al op veel bedrijven succesvol bestreden.
Plan van aanpak
Komende maanden zal een projectgroep met deskundigen het plan van aanpak verder uitwerken. De projectgroep zoekt uit wat de beste aanpak is vanuit veterinair oogpunt (testen, vaccins), welke juridische regelgeving nodig is (export, collectieve regels) en wat technisch en organisatorisch (monitoren, certificeren) de meest effectieve route is.
“Het is ons streven om van de Europese Commissie de status ‘IBR-vrij’ te krijgen. Bij voorkeur willen we die status ook voor BVD”, aldus Van Hoof. Het sluitstuk van het plan is om de Nederlandse aanpak in te passen in Europese regelgeving voor dierziektebestrijding.
Europees kader
Voor IBR is de wetgeving verankerd in een al bestaand Europees kader (artikel 9/artikel 10 statussen conform Richtlijn 64/432), maar de Nederlandse certificeringssystematiek sluit onvoldoende aan bij wat gangbaar is in EU-erkende bestrijdingsprogramma’s. Van Hoof: “Goede onderbouwing van een Nederlandse aanpak is nodig om die ook in de Brusselse kaders ingepast te krijgen.” Voor BVD is geen wettelijk kader beschikbaar. Met een groeiend aantal landen dat BVD wil bestrijden en meer flexibiliteit in de Animal Health Law die wordt ontwikkeld, is het wel reëel dat er een wettelijk kader ter beschikking komt.
Ondersteuning
De aanpak van de initiatiefgroep bestaat uit het ontwikkelen en invoeren van instrumenten en een communicatiecampagne. Dierenartsen en erfbetreders zijn in de communicatiecampagne belangrijke steunzenders. Zij hebben direct contact met veehouders, zitten aan de keukentafel of staan in de stal waar de veehouder ontvankelijk is voor advies en inzicht. Om die reden is de beroepsorganisatie voor dierenartsen, de KNMvD, betrokken geweest bij het initiatief.
Individuele verantwoordelijkheid centraal
De initiatiefgroep geeft aan dat in de communicatiecampagne de individuele verantwoordelijkheid van de rundveehouder centraal staat. Primair ligt de verantwoordelijkheid op het bordje van de rundveehouder, maar het collectieve belang ligt één op één in het verlengde van het individuele belang. Daarom ondersteunt de campagne de rundveehouder met kennis en inzicht door coaching en samen leren in studieclubverband.
“Wij willen enerzijds de positie en het imago van de Nederlandse rundveehouderij op de exportmarkt versterken. Daarmee bieden we direct en indirect ook kansen aan ondernemers om hun inkomen te versterken. Anderzijds willen we de individuele veehouder ondersteunen in het nemen van zijn verantwoordelijkheid. Een op en top gezonde veestapel is een direct belang van de rundveehouder”, vat Van Hoof de campagne samen.