Onderzoek naar mythes van rauwe melk
Zij concludeerde onder meer dat rauwe melk geen hoog risico voor de volksgezondheid heeft. In sommige gevallen zelfs minder dan groenten of fruit. Dat heeft alles te maken met de hoge hygiëne- en gezondheidsmaatregelen op de moderne boerderijen. Zij constateerde ook dat de vele gezondheidsclaims van rauwe melk niet of nauwelijks bewezen zijn en dat verder onderzoek noodzakelijk is. Wel blijkt dat rauwe melk een positief effect heeft op allergieën en astma.
Nieuw techniek
TOP bv in Wageningen, een innovatiebedrijf voor de voedingsindustrie, heeft daarnaast een nieuwe techniek PurePulse ontwikkeld die rauwe melk langer houdbaar maakt, doordat het de bacteriën doodt, maar de eiwitten en enzymen intact laat. De techniek is een echte doorbraak voor de productie en afzet van rauwe melkproducten.
Een uitgebreid artikel over PurePulse staat in de eerstvolgende uitgaven van de regionale bladen Stal & Akker, Veldpost, Vee & Gewas en Agraaf.
Lees het (Engelstalige) rapport: Mythen en Feiten over rauwe melk.