Kreupele koeien opsporen met loopmat

De ontwikkeling van de Gaitwise-loopband is een gevolg van een onderzoek van ILVO-onderzoeker Annelies Van Nuffel die tijdens haar doctoraatsstudie naar een praktisch bruikbare sensor zocht om kreupelheid te voorspellen. Gaitwise draait op twee aparte wiskundige reken- en voorspellingsmodellen: één voor de detectie van ernstig mankende koeien en één voor het vinden van licht mankende koeien.
De loopband kan 90 procent van de ernstig kreupele koeien automatisch opsporen, zonder één enkele vals positieve in de alarmgroep op te nemen. De stappatroon-sensor is ook in staat om 88 procent van de licht kreupele koeien uit een kudde te halen. Daar registreert het systeem voorlopig wel nog 12 procent valse alarmen.
30 verschillende stapvariabelen
Van Nuffel geeft aan dat de koeien van de ILVO proefboerderij meerdere maanden over de zelf ontworpen en telkens verbeterde, zes meter lange loopband met sensoren hebben gelopen. De registratie met de experimentele Gaitwise op ILVO gebeurde twee keer per dag na het melken.
Ze registreerde minstens 30 verschillende stapvariabelen en kenmerken in de computer: waaronder de druk, de afstand tussen de stappen, de regelmaat, de breedte, en de ritmen. Vervolgens werd er een wiskundig model gebouwd dat met grote zekerheid en wetenschappelijk beoordeeld het verschil maakt tussen normale en afwijkende stappen.
ILVO werkt in een vervolgonderzoek nog aan een systeem waarbij het (normaal) stappenpatroon van elke individuele koe wordt bijgehouden en als referentie dient bij elke nieuwe meting. Dat maakt het vinden van afwijkingen volgens de het onderzoeksinstituut waarschijnlijk nog preciezer.
Economisch aspect
Ook kijkt het instituut naar het economische aspect van de loopband. Zo willen ze kijken vanaf welk aantal koeien de investering uit kan en welk economisch resultaat ermee is te boeken.