20% meer gras mogelijk met steenmeel

Bij de proeven is er geen verschil in bemesting van drijf- en kunstmest. De opbrengst is gemeten door op 8-12 plaatsen 0,25 vierkante meter uit te maaien per vak. Op één locatie is gemeten met de grashoogtemeter en bij KTC Zegveld liggen proefvakken die met een speciaal daarvoor bedoelde machine (Haldrup) zijn gemaaid en gewogen.
Twee soorten meel
Er zijn twee soorten steenmeel gebruikt; Vulkamin en Bio-Lit. Het netwerk geeft aan dat Vulkamin betere resultaten laten zien op de drogestofopbrengst. Van Bio-Lit verwachten ze vooral veranderingen in de gehalten aan sporenelementen in het gewas op de langere termijn.
Het netwerk onderzoekt nog oorzaak van de meeropbrengst op verschillende proefvelden. Als mogelijke oorzaak noemen ze de reltatief snelle werking van Vulkamin en het vrij sterk bekalkend effect op de bodem.
Komende tijd zal het netwerk een overzicht geven van de resultaten van het gras op voederwaarde en mineralen en de opbrengsten van de 2e snede.
Het netwerk maakt onderdeel uit van een koepel van netwerken in het Westen, waaraan ruim 60 melkveehouders deelnemen. Deze koepel wordt ondersteund door het Veenweide Innovatie Centrum, PPP-Agro Advies en Wageningen UR Livestock Research.


Tekst: Sjouke Jacobsen
Begon na de HAS zijn loopbaan in de fokkerij en veevoedingsbranche. Sinds 2014 werkzaam voor Agrio, vanaf 2022 als freelance vakredacteur. Benut zijn praktijkervaring in de melkveehouderij voor Melkvee.nl en Vakblad Melkvee.
Beeld: Netwerk 'De onderste steen boven'