Schreijer eist opheldering melkprijs

Deze cijfers over 2013 zijn dinsdag gepresenteerd door de melkveehouders van de Dutch Dairy Board (DDB), dat het kostprijsonderzoek heeft laten doen. De DDB heeft in de kostprijs overigens niet gerekend met de reguliere forfaitaire vergoeding voor eigen arbeid, maar heeft een arbeidsvergoeding berekend die – gebaseerd op de verantwoordelijkheden en de werkzaamheden van de melkveehouder en meewerkende gezinsleden – representatief is voor het Nederlandse bedrijfsleven.
Dekkingstekort
Volgens de DDB blijkt uit de studie een dekkingstekort an 16 procent op de kostprijs. „Op deze manier blijft er geen brood op de plank bij de familiebedrijven”, zegt Annie Schreijer. „De gezinsbedrijven zijn juist erg belangrijk voor de leefbaarheid van het platteland. We moeten ze wel overeind houden.”
'Waar blijft die euro?'
Schreijer gaat schriftelijke vragen stellen aan de Europese Commissie over de kostprijs van de melk. „Waar blijft de euro die de consument hier betaalt voor een liter melk?”, wil Schreijer weten. „Hoeveel gaat er naar de supermarkt en naar anderen? Ik vraag aan de Europese Commissie wat er eventueel aan te doen is."
De indrukvan de DDB is dat de Nederlandse melkveehouders hogere kosten hebben dan collega-boeren in andere EU-landen. „Dat moeten we niet willen. Europa moet zorgen voor een gelijk speelveld binnen de Europese Unie, om te zorgen voor eerlijke prijzen", vindt Schreijer. „Het landbouwbeleid is Europees, maar de uitvoering is in handen van de Nederlandse staatssecretaris voor Landbouw."