Fotoserie: demo gras doorzaaien onder maïs
Praktijkonderzoek Plant & Omgeving (PPO) en Agrifirm hadden voor deze unieke demonstratie zes werktuigen bij elkaar gebracht.
Groenbemester
Maïstelers moeten na de oogst verplicht een groenbemester telen. „Maar als de maïs in oktober van het veld komt, komt er van een groenbemester zoals rogge vaak weinig meer terecht”, zegt bodemspecialist John Verhoeven van het PPO.
Hij is ook projectleider van het Drentse project 'Grondig boeren met maïs'. Binnen dat project is al twee jaar ervaring opgedaan met het zaaien van gras onder maïs. In juli en augustus neemt de maïs namelijk zelf geen voedingsstoffen meer op, terwijl er door mineralisatie wel voedingsstoffen vrijkomen.
Voorsprong
„Uit onze proeven blijkt dat de grassprietjes die er na de oogst al staan, een duidelijke voorsprong hebben ten opzichte van andere groenbemesters. Dat gras levert in het najaar nog een prachtige zode op”, aldus Verhoeven. En qua kosten maakt het volgens hem niet veel uit of je gras onderzaait, of na de oogst een groenbemester inzaait.
Ontwikkelen
Het onderzaaien van gras kan het beste gebeuren als de maïs tussen de 30 en 40 centimeter hoog is. Dan kunnen de machines er nog goed overheen en heeft het gras nog goed de kans om zich te ontwikkelen.
Meer informatie over het project en de getoonde werktuigen is hier te vinden.
Tekst: Gineke Mons
Gineke Mons (1970) groeide op op een biologisch melkveebedrijf in Gelderland. Na haar studie journalistiek werkte ze 13 jaar bij het Agrarisch Dagblad. Sinds 2008 is ze freelance (landbouw)journalist, met het accent op veehouderij en diergezondheid.
Beeld: Wageningen UR, Ellen Meinen