GD: houdt koeien overdag binnen

Naast het binnen houden van de koeien kan er gekozen worden om mechanisch te ventileren. Dit kan met (mobiele) ventilatoren, bijvoorbeeld op de voergang. De koeien komen beter aan het voerhek, vreten meer en de kans op broei in het voer wordt kleiner, aldus de GD.
Richtlijn drinkwater
Volgens de gezondheidsdienst kan de melkproductiedaling ontstaan doordat de dieren minder eten vanwege het warme weer. Ze zoeken de schaduw op en door broei is het voer minder smakelijk. Ook hebben ze meer drinkwater nodig. Als behoefterichtlijn stelt de GD minimaal 40 liter + 4 keer de melkproductie in liters.
De kans op uierontsteking wordt verhoogd omdat de infectiedruk vanuit de omgeving hoger wordt door snelle bacteriegroei. De GD adviseert veehouders om de stal fris te houden en de ligplaatsen schoon en droog, ook als de koeien buiten staan. Witte lijnproblemen kunnen veroorzaakt worden doordat de dieren te lang in de schaduw of bij de waterbak staan om te koelen, waardoor via beschadigingen van de lederhuid wittelijnprocessen kunnen ontstaan.
Luchtvochtigheid
Een koe heeft het liefst een temperatuur tussen -5 en +18 graden Celsius. Al vanaf 21 graden heeft ze last van de warmte. Daarbij speelt de luchtvochtigheid ook een rol: hoe hoger de luchtvochtigheid, hoe eerder de koe last heeft van hittestress.

Tekst: Sjouke Jacobsen
Begon na de HAS zijn loopbaan in de fokkerij en veevoedingsbranche. Sinds 2014 werkzaam voor Agrio, vanaf 2022 als freelance vakredacteur. Benut zijn praktijkervaring in de melkveehouderij voor Melkvee.nl en Vakblad Melkvee.
Beeld: Gezondheidsdienst voor Dieren