‘Gemiddelde langjarige melkprijs € 34,50'

Dit meldt Wageningen UR op de website van Verantwoorde Veehouderij. Aan dit overleg nemen deskundigen van accountantsbureaus, banken, ZLTO, Productschap Zuivel, RVO, DLV en Wageningen UR deel. Het doel van dit overleg is om tot gezamenlijke normen te komen die worden gebruikt bij bedrijfsbegrotingen.
Onzekerheden
De verwachte gemiddelde melkprijs is exclusief weidemelktoeslag en exclusief BTW, bij 4.40 procent vet en 3.50 procent eiwit, bij levering van 600.000 kilo melk op jaarbasis. De prognose is gebaseerd op de verwachte prijsontwikkeling van de OESO / FAO, met daarbij een inschatting van het deskundigenpanel over de invloed van deze ontwikkelingen op de melkprijs in Nederland.
De deelnemers aan het overleg geven aan dat in de prognose een aantal onzekerheden zitten, waardoor geen exacte melkprijs is te voorspellen De verwachte melkprijs wordt daarom ook afgerond op 0,50 eper 100 kg melk.
Veeprijzen
Uit het overleg is ook een lange termijnverwachting gegeven van de veeprijzen. Zo is de prijs van een stierkalf berekend op 105 euro, een vaarskalf voor de mesterij op 35 euro, een drachtige of een melkgevende vaars van twee jaar op 1050 euro en een melkgevende koe op 1.100 euro. De prognose voor slachtkoeien klasse P2 komt op 610 euro en een slachtkoe klasse O3 komt op 735 euro.
Mengvoer en ruwvoer
De verwachte gemiddelde prijzen voor mengvoer zijn voor standaard A-brok 21,50 euro, voor eiwitrijke brok met 120 DVE 25,00 euro, en voor zeer eiwitrijke brok met 180 DVE 31,50 euro per 100 kilo.
De verwachting is dat de prijs van gehakselde mais zal stijgen naar ongeveer 60 euro per ton bij 35 procent droge stof en 970 VEM. Op basis van droge stof wordt geen prijsverschil verwacht tussen mais- en graskuil. De berekende prijs voor gehakselde maïs komt uit op 17 cent per kilo drogestof. Gras wordt eveneens berekend op 17 cent per kilo drogestof.
Kunstmest
Voor kunstmest zijn de inschatting voor de prijzen op langere termijn wat verlaagd omdat een verdere prijstoename op de wereldmarkt meevalt. De prijs van KAS wordt verwacht op 32 euro per 100 kilo.
Mestafzet
De kosten voor mestafzet zullen volgen het panel sterk regionaal gebonden zijn. Daarbij speelt het onderscheid in reguliere afzet en verwerking, omdat verwerking op basis van een mestverwerkingsovereenkomst (MVO) of vervangende verwerkingsovereenkomst (VVO) extra kosten met zich mee brengt. Voor reguliere afzet van mest is gerekend met vijf tot twaalf euro per kuub afhankelijk van regionale verschillen, extra kosten voor te verwerken kuubs zijn drie tot vijf Euro.
De normen en de uitwerking van de normen worden gepubliceerd in de bundel ‘Kwantitatieve Informatie Veehouderij 2014-2015.’ Dit is een uitgave van Wageningen UR en komt in augustus beschikbaar.