Genomics ten koste van dubbeldoelkarakter

Met pakweg veertig dieren in de stand is fokkerijorganisatie Bayern Genetik de grote blikvanger op de Land- & Tuinbouwbeurs die deze dagen (3 t/m 5 juni) in Halle wordt gehouden. Naast jongvee en stieren zijn er zuivere Fleckvieh-koeien en kruislingen te zien. Koeien die goed in verhouding zijn, over een ruime conditie beschikken en bovendien goed geuierd zijn.
Doorgeslagen
In de bijbehorende tent gaf directeur Thomas Grupp zijn visie op de toekomst van het Fleckvieh-ras. Opvallend was zijn oordeel over de genomicstechniek, welke inmiddels zijn intrede heeft gedaan bij Bayern Genetik in de Zuid-Duitse deelstaat Beieren. „De DNA-selectie is doorgeslagen”, oordeelde Grupp. „De bespiering en rondingen verdwijnen als gevolg van genomics.”
Zwakkere koeien
De directeur had aanvankelijk een hoge pet op van de techniek, omdat zijn organisatie er minder stieren door zou hoeven testen. Inmiddels zijn er de nodige teleurstellingen. „Er zijn minder selectiemogelijkheden, minder variatie en minder verschillende bloedvoeringen. Het werkt inteelt in de hand.” Ook is gebleken dat de opbrengstprijzen van de kalveren afnemen. „Wat je krijgt, is melktype, geen spieren, een scherpe voorhand en zwakkere koeien.”
Milka-koe-imago
Om de identiteit van het ras te behouden, bepaalt genomics slechts de helft van de stierselectie. Voor de rest is het de bouw van een stier, de koefamilie en praktijkgegevens. „We willen geen extremen fokken, Fleckvieh mag het Milka-koe-imago niet verliezen. Een Fleckvieh-koe moet onder alle omstandigheden rendabel zijn.”
Tekst: Anne Hiemstra
Beeld: Susan Rexwinkel