Ruim honderd dierenwelzijnsmeldingen tijdens de hitte
Gerard Bakker, inspecteur-generaal van de NVWA, laat weten: „We zijn blij dat mensen ons weten te vinden. Dierenwelzijn staat bij de NVWA voorop. We merken dat mensen ons of de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming hebben gebeld als ze vermoeden dat dieren aan hittestress lijden en mogelijk in nood zijn. Op die manier kunnen onze inspecteurs waar nodig een situatie ter plekke beoordelen. Als er misstanden worden gesignaleerd, treden we op." De NVWA neemt alle meldingen in behandeling en beoordeelt direct of een melding om directe actie vraagt. Meldingen waarbij dieren in direct gevaar lijken te zijn, worden direct door de inspecteurs van de NVWA onderzocht. „Veel meldingen blijken achteraf loos alarm”, vertelt Judith van Kessel persvoorlichtster bij de NVWA. „En dan zijn er ook nog een aantal administratieve meldingen. Die zijn minder acuut en vragen vaak wat meer tijd om uit te zoeken. Deze meldingen worden nu nog onderzocht.
Beter voorbereid
De NVWA constateert dat veel veehouders zich steeds beter voorbereiden op het warme weer en ook steeds beter op de hoogte zijn van de maatregelen die ze kunnen en/of moeten nemen. Ter vergelijking in 2021 bedroeg het aantal meldingen na de zomer 200. De NVWA ziet dat in vergelijking met een aantal jaren geleden het hitteprotocol zowel door veehouders, particulieren en slachterijen steeds beter wordt nageleefd. Van Kessel benadrukt overigens wel dat het hier gaat om een tussenstand en niet om het definitieve aantal meldingen. „We constateren echt een groeiende bewustzijn bij de sector”, merkt Van Kessel op. „Steeds meer sectorpartijen constateren dat periodes van extreme hitte vaker voorkomen en werken aan structurele aanpassingen van hun protocollen.”
Aanpassingen
De meeste slachthuizen pasten hun werktijden aan, waardoor het transport van dieren na twaalf uur ’s middags eigenlijk niet meer voorkwam. En de NVWA benaderde met name de grotere slachthuizen met de vraag bij het warme weer extra alert te zijn op de combinatie goede planning en technische mankementen, dit om lange wachtrijen van vrachtwagen bij slachterijen te voorkomen. Ook het aantal aangevraagde exportcertificeringen bleef op de heetste dagen tot een minimum beperkt.
Van Kessel: „De samenwerking met de sector verliep goed en we hopen dat in de toekomst alle partijen zich in blijven zetten voor het voorkomen van hittestress. Mensen kunnen hun zorgen over het dierenwelzijn blijvne melden op de site van de NVWA."
Tekst: Hermien van der Aa
Woont en werkt op een melkveebedrijf in Hernen met als neventakken educatie en zorglandbouw. Sinds 2020 parttime redacteur melkvee bij Agrio, waar ze hoofdzakelijk schrijft voor de website melkvee.nl, het vakblad Melkvee en de regiobladen
Beeld: Ruth van Schriek
Bron: NVWA