De Boer: laat je niet opjagen

„Reken eerst uit wat je verdient aan die laatste paar ton melk. Dat gebeurt te weinig,” zo zegt Andri-Jan de Boer, agrarische bedrijfsadviseur van 3 D Agro uit het Friese Jellum. Hij reageert op het bericht dat er over het afgelopen quotumjaar een overschrijding van 4 procent en dus 132 miljoen euro boeteheffing was. Veel melkveehouders melken nu dus al meer met het oog op volgend jaar en dat lijkt zich zelfs nog te versnellen.
„Technisch is het simpel. Het is makkelijk als je volgend jaar al veel koeien beschikbaar hebt. Met voeren kun je dat dan wat bijsturen. Net een stoommachine, eerst hout op het vuur voor daarna meer vermogen.”
Economisch gezien is het volgens De Boer een heel ander verhaal; „Wat verdien ik aan die laatste tonnen melk, daar moet het om gaan. Dat is per bedrijf verschillend. Denk aan je voerpositie; te weinig, genoeg of zelfs te veel voer? Dan is er de mest, is er een overschot of niet en moet je het verwerken of afvoeren? Ook de factor arbeid speelt een rol; kun je die hoeveelheid melk aan als boer? En er zijn factoren als vakmanschap en ondernemerschap.”
Volgens de Friese adviseur zijn er groepen boeren die dankzij een lage kostprijs ook met een boeteheffing nog wat verdienen. „Maar andere boeren zitten er dus onder. Die kunnen ervoor kiezen om het verlies dit quotumjaar voor lief te nemen omdat ze dan volgend jaar flink kunnen doormelken.”
„In het algemeen rekenen boeren dit te weinig door. Ze weten dan niet precies de eigen marginale kostprijs van de melk. Daarbij speelt een rol dat ze elkaar nu soms opjagen. Ik pleit altijd voor authenciteit; kiezen voor wat het beste bij mij en mijn bedrijf past. Je moet je niet laten sturen door de gangbare hoofdstromen in de sector. Dat gebeurt zeker maar is iets wat je niet alleen bij boeren ziet.”
Tekst: Lauk Bouhuijzen
Beeld: Susan Rexwinkel