‘Ontwikkeling na 2015 beïnvloedt ruwvoer'
Agrarisch marktonderzoeksbureau Geelen in Wageningen deed in opdracht van BLGG AgroXpertus een online marktonderzoek bij melkveehouders, naar de toekomstverwachting van de kwaliteit van het ruwvoer.
Kwaliteit achteruit
De helft van de ruim 300 deelnemers verwacht dat de kwaliteit van het ruwvoer sterker zal wisselen en de andere helft schat dat de kwaliteit achteruit gaat.
Meer dan driekwart (76 procent) van de melkveehouders geeft aan dat een goede benutting van ruwvoer belangrijker wordt, gezien de huidige ontwikkelingen in de sector.
Benutting ruwvoer
De benutting van het ruwvoer blijkt een punt van aandacht. 82 procent van de respondenten heeft de ervaring dat het rantsoen ‘soms’ achterblijft bij de verwachting. Dit komt zelfs ‘regelmatig’ voor bij 12 procent van de deelnemers.
De belangrijkste reden is dat het lastig te voorspellen is hoe een koe reageert op het ruwvoer. 41,5 procent geeft dat aan. Gevolgd door voeropname (smakelijkheid) 23,5 procent.