Help, het tankcelgetal loopt op!
Welke veehouder je het ook vraagt, iedereen kan zonder problemen het tankcelgetal opnoemen en aangeven hoe het verloop van het tankcelgetal de afgelopen maanden geweest is. Het tankcelgetal is waarschijnlijk een van de eerste dingen binnen de uiergezondheid waar u naar kijkt bij de nieuwe MPR. En terecht, het tankcelgetal is namelijk gekoppeld aan de hoogte van de productie. Hoe gezonder het uier, hoe lager het celgetal en hoe hoger de melkproductie.
Naar welke MPR gegevens kan ik kijken?
Toch zegt alleen het tankcelgetal niet alles. Het totaal aantal koeien met een hoog celgetal en het aantal koeien met een nieuw verhoogd celgetal (vorige MPR laag, nu hoog), zegt bijvoorbeeld meer over de uiergezondheid op uw bedrijf.
Wat betreft het percentage nieuw verhoogde koeien is de streefwaarde om deze onder de 10% te houden. In bovenstaande voorbeeld zien we dat het percentage nieuwe infecties bij de laatste controle met 15% boven de streefwaarde ligt. Daarnaast valt ook op dat het percentage in het afgelopen kwartaal en half jaar op 11% lag. Dit geeft aan dat het aantal nieuw verhoogde koeien aan het toenemen is. Dit kan een signaal zijn voor u als veehouder om te gaan achterhalen waardoor dit veroorzaakt wordt en hoe u deze tendens kunt keren.
In het bovenstaande voorbeeld is ook zichtbaar dat het totale percentage koeien met een verhoogd celgetal op dit bedrijf 30% is. De streefwaarde voor het totaal aantal verhoogde koeien is maximaal 15%. Voor dit bedrijf geldt dus dat het aantal koeien met een verhoogd celgetal te hoog is ten opzichte van de streefwaarde. Dit geeft aan dat de genezing van hoog celgetal dieren niet goed is. Een slechte genezing kan worden veroorzaakt door het type bacterie, zo geneest een Staphylococcus aureus in de regel slecht. Ook niet snel genoeg behandelen, te kort behandelen of behandelen met een verkeerde injector kunnen een minder goede genezing geven.
Om een beter beeld te krijgen van de koeien die een verhoogd celgetal hebben, is het koe attentie overzicht erg bruikbaar. Hierbij kan worden gekeken of het om een bepaalde leeftijd gaat, of een bepaald moment van lactatie waarin de subklinische mastitis (en dus verhoogd celgetal) optreedt.
Bovenstaand voorbeeld laat zien dat de nieuwe hoog celgetalkoeien bij alle leeftijden voorkomen, maar wel voornamelijk begin lactatie. Het is in zo’n geval goed om de droogstand en periode rondom afkalven eens nader te bekijken. Uw eigen dierenarts kan samen met u naar deze MPR gegevens kijken om een eerste indruk te krijgen waar de kansen liggen voor verbetering van de uiergezondheid.
Diagnostiek
Nu u een beeld heeft van de groep koeien met een verhoogd celgetal op uw bedrijf, ligt de volgende stap in diagnostiek. Welke kiemen veroorzaken de problemen? Doe hiertoe individueel BO en/of tankmelkonderzoek. Registreer ook eens per behandeling hoe goed de genezing is en maak in samenspraak met uw dierenarts een goed plan van aanpak.
Meer weten over uiergezondheid en hoe u deze op uw bedrijf kan verbeteren? Neem dan contact op met één van onze dierenartsen: Jessica Hartjes, 06-3800 8533 (Nederland), Pauline Athmer (Zuid Nederland), 06-8100 2036, Ruth Meenks (Noord Nederland) 06-1370 2817, Sabine Hoogeveen (West Nederland) 06-8279 0165 of Anne-Lynn Geertshuis (Oost Nederland) 06-2046 9304.
Beeld: Hipra