Video: 40 ton zeezout op 50 hectare land
De leverantie van het zout op het bedrijf, evenals het uitrijden van het zout is zien op de bijgaande video.
Geen granen
De Haan verkoopt rauwe melk als gezondheidsproduct aan huis, evenals andere natuurproducten. Naast de zeemineralen, die hij ook rechtstreeks aan zijn koeien voert, verstrekt hij zijn koeien alleen gras. Geen granen omdat ze volgens De Haan een negatieve uitwerking hebben op de samenstelling van de melk.
A2-melk
De veehouder gaat nog een stap verder en wil alleen nog A2-melk produceren. Een mutatie leidde lang geleden tot de genetische A1-variant, die daardoor bij veel moderne melkveerassen voorkomt. De A1-variant wordt vanwege een bepaald eiwitfragment in verband gebracht met diverse ernstige ziekten. Om volledig A2-melk te kunnen produceren, kocht de veehouder eind vorig jaar een koppel Guernsey-pinken van het gelijknamige Kanaaleiland.
Voeding en fysieke degeneratie
Matthijs de Haan laat zich adviseren door Mike Donkers, die in het Melkvee Magazine van februari 2013 werd geïnterviewd. Dat artikel is hier na te lezen. Donkers vertaalde het boek ‘Voeding en fysieke degeneratie’ van de Amerikaanse tandarts Weston Price. Hij deed in de jaren ’30 van de vorige eeuw onderzoek naar 14 primitieve volkeren verspreid over de wereld, om het geheim van hun goede gezondheid te ontdekken.
Dat zijn melk al tot bijzondere gezondheidsresultaten heeft geleid, is te lezen in het uitgebreide artikel over het melkveebedrijf van Matthijs de Haan in het Melkvee Magazine van zaterdag 24 mei.
Tekst: Anne Hiemstra
Beeld: Adriaan Keij, Ellen Meinen