Blgg introduceert ‘Penskarakter’
Volgens BLGG is het een nieuwe manier van kijken naar de kuilanalyses, gebaseerd op vijf jaar onderzoek met het CVB en de Wageningen Universiteit (WUR).
Infraroodtechniek
Met het CVB en Wageningen UR heeft Blgg gekeken wat er met gras- en maïskuilen in de pens van koeien gebeurt. Daarvoor werden diverse metingen in de pens van de koe gedaan. Zo werd in de pens gemeten hoe snel celwanden (NDF), ruw eiwit (RE) en zetmeel (maïskuilen) er in de loop der tijd verteerd werden. Op basis van al deze onderzoeksgegevens kan Blgg AgroXpertus nu met infraroodtechniek van tevoren het gedrag van het ruwvoer bepalen voor iedere kuil.
Meer handvatten
„Met deze ontwikkeling kijken we naar wat een koe daadwerkelijk met een kuil kan. Dat is in de praktijk belangrijker dan om alleen te weten hoeveel er van alles in zit.”, aldus Gerard Abbink, productmanager bij BLGG. Abbink geeft aan dat deze nieuwe manier van kijken ervoor moet zorgen dat eigenschappen van de kuil beter gaan aansluiten op de behoefte van de koe. „Boeren hebben hiermee meer handvatten om een goede kuil te maken”.
25 procent optimaal
De gemiddelde cijfers laten volgens de productmanager zien waar winst te behalen is. Slechts 25 procent van de kuilen scoort ‘optimaal’ in PensKarakter. Alle andere kuilen zijn te snel, te traag of bevatten te veel/weinig penseiwit. Verreweg de meeste kuilen vallen of in categorie B (veel penseiwit, snel verteerbaar) of in categorie C (weinig penseiwit, traag verteerbaar).
Tekst: Sjouke Jacobsen
Begon na de HAS zijn loopbaan in de fokkerij en veevoedingsbranche. Sinds 2014 werkzaam voor Agrio, vanaf 2022 als freelance vakredacteur. Benut zijn praktijkervaring in de melkveehouderij voor Melkvee.nl en Vakblad Melkvee.
Tekst: BLGG AgroXpertus
Beeld: BLGG AgroXpertus