‘Broei voorkomen door ’s ochtends kuilen'
De topkuilfinalisten van 2012 en 2013 hebben de eerste snee achter de rug. Dit keer geeft Hans Janssen Groesbeek aan welke keuzes hij heeft gemaakt bij het inkuilen van de eerste snee.
Bewust hakselen
Janssen legt de focus op zo weinig mogelijk verliezen. Hij kiest er bewust voor om het gras te hakselen, omdat het gras dan mooier wordt verdeeld over de kuil, beter is aan te rijden en bij het uitkuilen het snijvlak netter blijft waardoor er minder broei voorkomt. Ook kiest hij standaard voor een toevoegmiddel als verzekeringspremie. „Ieder plekje schimmel is er één teveel.”
twee fases gemaaid
De veehouder heeft in twee fases gemaaid. De eerste keer werd er 20 hectare gemaaid op 3 mei, wat 5 mei is gehakseld. Zaterdag 17 mei is er nog eens 10 hectare gekuild. Dit gras bleef wat achter in groei door de koude kant van de heuvels en het bosrijke gebied.
Kuil iets vochtiger
Hij schat het percentage droge stof van de kuil op 35 procent. Janssen stuurt bewust op dit drogestof-percentage. „Ik voer nogal droge maïs bij, en dan mag de kuil iets vochtiger. Het voordeel is dat de kuil dan ook beter is aan te rijden”, zo redeneert hij.
Halve week te lang
„De opbrengst van het gras wat op 3 mei is gemaaid, was met 4 ton aan de ruime kant”, vindt de veehouder. “Het gras heeft eigenlijk een halve week te lang gestaan. De kwalteit van het gras was prima, maar de stoppel kwam er wit onder vandaan waardoor de hergroei moeizaam op gang kwam. Hierdoor had ik even niet genoeg gras voor de melkkoeien.”
In lagen inkuilen
De verschillende snedes worden in lagen over elkaar ingekuild om in de winter een lange periode een constant rantsoen te kunnen voeren. De Groesbeekse veehouder is niet bang voor broei in de tussenlagen. „Ik rijd voor het kuilen van de volgende snee het gras altijd even aan met de trekker, voordat de loonwerker met de shovel komt.” Als de kuil vol zit komt er een gronddek op.
Geen kunstmest op weidepercelen
De tweede snee heeft hij bemest voor 2500 kilo droge stof, met 15 kuub rundveedrijfmest en 250 kilo kunstmest met 21 procent stikstof. De weidepercelen is alleen bemest met 100 kilo kunstmest. „Weidepercelen bemest ik niet met drijfmest om het gras zo smakelijk mogelijk te houden.”