Britse boeren kampen met personeelstekort sinds Brexit
Aan het onderzoek deden in mei 541 van de 2.100 Britse Arla-leden mee. Tachtig procent van de deelnemers gaf aan dat personeelsadvertenties momenteel niet of nauwelijks sollicitaties opleveren van mensen met voldoende ervaring of de juiste kwalificaties.
Dit is mede het gevolg van de Brexit, waardoor werknemers vanuit de EU niet meer zoals voorheen vrij zijn om in het Verenigd Koninkrijk aan de slag te gaan. Ook de nasleep van de corona-pandemie speelt een rol. Bijna tweederde van de boeren stelt dat het nu lastiger om personeel te werven dan in 2019.
Melkbeurten terugschroeven
Volgens Arla heeft het tekort aan mankracht nu al z’n weerslag op de melkproductie, die momenteel 3 procent lager ligt dan vorig jaar. Uit het onderzoek van Arla blijkt dat 4 procent van de melkveehouders nu al minder melk levert omdat ze het aantal melkbeurten terugschroeven vanwege personeelsgebrek. Zes procent van de veehouders zegt dat ze om die reden de veestapel hebben ingekrompen.
Ongeveer zeven procent van de veehouders gaf aan dat ze dat die maatregelen komend jaar zullen nemen, als er niets verandert. Twaalf procent denkt er zelfs over om dan maar helemaal te stoppen met boeren.
Maatregelen
Arla dringt daarom bij het Britse landbouwministerie aan op maatregelen. Zo zou de functie van herd manager moeten worden toegevoegd aan de ‘shortage occupations list’, de lijst van specifieke beroepen waaraan een tekort is in de UK. Mensen met die beroepen komen in aanmerking voor een werkvisum.