D66 wil landbouwsubsidies halveren
In totaal wil de partij over zeven jaar 216 miljard euro herverdelen. De grootste bezuiniging komt ten laste van de landbouwsubsidies; de 183 miljard die de democraten daar willen besparen, willen ze weer uitgeven aan kennis, innovatie en onderzoek.
Belastingverlaging
Op haar website schrijft de partij: "Teveel Europees geld wordt verkeerd besteed. Bijna 40 procent van de begroting gaat naar boeren" en "D66 wil de bestaande schimmige nationale afdrachten afschaffen [...] Het geld dat vrijkomt door het afschaffen van de nationale afdracht geven we volledig terug in belastingverlaging voor de Nederlanders."
Hoe de partij het EU-budget dan wil financieren maakt ze niet duidelijk op haar website, maar in het lijsttrekkersdebat op donderdag 1 mei heeft D66-lijsttrekker Sophie in 't Veld gesteld dat D66 een Europese belasting wil invoeren. Hoe de afschaffing van de nationale afdracht dan tot belastingverlaging leidt is niet duidelijk.
Evaluatie in 2016
D66 baseert haar tegenbegroting op het huidige 'Multiannual Financial Framework' (MFF), de begroting voor 2014 t/m 2020 die de regeringsleiders vorig jaar hebben afgesproken. Voor landbouw is in die periode 360 miljard euro uitgetrokken.
Afschaffen
In 2016 wordt deze begroting geëvalueerd en kan die worden bijgesteld. Maar dan zijn al drie jaar voorbij en is er al meer dan 160 miljard uitgegeven aan landbouw. In feite willen de democraten de landbouwsubsidies na 2016 dus zo goed als afschaffen.
In de tegenbegroting staat niet op welke manier de partij, die duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan, de vergroening in de landbouw dan wil doorvoeren.