GD: Pas op voor giftig gas uit graskuil
Het silogas (stikstofoxide) is volgens de GD te herkennen aan de typische rood/bruine kleur. Dit gas is zwaarder dan lucht en hangt laag bij de grond. Het gas kan longklachten veroorzake. De longklachten ontstaan soms pas vele uren na inademing van het gas. Ook voor dieren is dit gas na inademing vaak dodelijk.
Veel stikstof
Stikstofoxide ontstaat na inkuilen. Het wordt gevormd doordat snel fermenteerbare stikstofverbindingen via nitriet en nitraat worden omgezet tot ammonium. Dit ammonium wordt dan langzaam weer gebruikt om bacterieel eiwit te maken. Als er veel stikstof in het gras zit, ontstaat er meer stikstofoxide dan er kan worden omgezet tot ammonium en is er sprake van overmatige gasvorming.
Na enkele dagen verdwenen
Wanneer veehouders het plastic van de kuil zien opbollen, geeft de GD het advies om het gas voorzichtig weg te laten stromen en minimaal twee meter weg te blijven bij de opening. Als er rood/bruin zichtbaar is raadt de organisatie aan om minstens tien meter afstand te houden en ervoor te zorgen dat er geen andere mensen of dieren bij kunnen. Meestal is de gasvorming na enkele dagen verdwenen.
Huisarts waarschuwen
Wanneer iemand toch in aanraking is gekomen met het gas of het inademt, adviseert de GD om de huisarts te waarschuwen.
Tekst: Sjouke Jacobsen
Begon na de HAS zijn loopbaan in de fokkerij en veevoedingsbranche. Sinds 2014 werkzaam voor Agrio, vanaf 2022 als freelance vakredacteur. Benut zijn praktijkervaring in de melkveehouderij voor Melkvee.nl en Vakblad Melkvee.
Beeld: Gezondheidsdienst voor Dieren